onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Här är tidningarnas ettor – efter Stefan Löfvens avgång

Publicerad: 29 juni 2021, 09:57

Bild 1/6  Dagens Media har sammanställt några stora dags- och kvällstidningars ettasidor efter Stefan Löfvens avgång på måndagen. Foto: Förstasidorna

Stefan Löfven meddelade sin avgång på måndagen. Dagens Media har sammanställt hur några stora tidningar vinklat sina förstasidor.

Ämnen i artikeln:

SvDAftonbladetDagens NyheterExpressenDagens ETCStefan LöfvenGöran GreiderDagspress

DG

David Gustavsson

david.gustavsson@dagensmedia.se


Det blev en dramatisk måndag när statsminister Stefan Löfven valde att avgå efter att ha fällts i en missförtroendeomröstning förra veckan, något som aldrig hänt tidigare i Sverige.

Dagens Media har sammanställt och gått igenom några stora tidningars ettor om avgången.

DN lyfter på sin etta fram en krönika av sin politiska kommentator Ewa Stenberg med rubriken ”Stefan Löfven har avgått för att försöka återuppstå”. På ettabilden, som upptar ungefär halva ettaytan, syns en fotograf fotografera Stefan Löfven som ser ganska liten ut på bilden som är tagen på ett ganska stort avstånd från avgående statsministern. Bilden och ettan har vinjetten ”Regeringskrisen”.

Svenska Dagbladet har i stället vinkeln ”Avgår – för att undvika extraval”. Ettabilden upptar merparten av ettans yta och det är en halvkroppsbild på en till synes sammanbiten Stefan Löfven framför tre svenska flaggor. Bilden, har liksom på DN-bilden, vinjetten ”Regeringskrisen”. 

Under topprubriken finns tre puffrubriker, varav den ena är en kommentar av SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson med rubriken ”Fördel Löfven – vildar och fritänkare avgör vem som tar makten”. 

I mittenpuffen bredvid lyder rubriken ”Påverkar inte börsen” – och intill den, längst till höger, syns en sifferpuff som rubriksatts med en stor fyra och en fetad puffingång med orden ”möjliga lösningar”.

Aftonbladet använder sin flitigt använda ”Extra”-vinjett, följt av rubriken: ”Experten: Redan då kan regeringskrisen vara över”. Därefter följer listrubrikerna ”maktspelet”, ”rebellen” samt ”det händer nu”. På rubrikytan finns även en infälld bild på en till synes övervägande leende Stefan Löfven och en desto mer sammanbiten M-ledare, alltså Ulf Kristersson

Expressen har ägnat en mindre yta på ettan, jämfört med övriga, åt regeringskrisen med rubriken ”Löfvens skräck” och en frilagd bild på en ganska sammanbiten eller åtminstone allvarsam Stefan Löfven. 

Under topprubriken följer ytterligare en frikopplad rubrik som lyder ”Kristerssons hopp” och under den underrubriken ”Osäkra mandaten som kan avgöra”. Ovanför underrubriken är det en bild på tre riksdagsledamöter, samt M-ledaren Ulf Kristersson. Detta är underförstått exempel på ledamöter som enligt Expressens vinkel kan bidra till ett avgörande i regeringsfrågan – och med en dyster utgång för Stefan Löfven.

Vänstermärkta Dagens ETC har låtit upplåta merparten av sin etta åt en bild på en sammanbiten Stefan Löfven och till vänster om den skrivit rubriken ”Statsministern kastade in handduken” med underrubriken ”Nu väntar talmansrundor för att lösa regeringskrisen”. En bit nedanför underrubriken puffas det även för en krönika av vänsterdebattören Göran Greider med rubriken ”En extravalrörelse hade kunnat bli ovanligt levande när frågan om marknadshyror kommit upp på dagordningen”.

Sammantaget har DN valt en vinkel som handlar om att Stefan Löfven delvis försöker rädda sitt eget skinn. Även SvD har gjort ett liknande val och vinklar på att avgående statsministern gör detta för att undvika ett visst utfall, nämligen extraval. Aftonbladet har valt den mest förhoppningsfulla och lösningsinriktade vinkeln med huvudrubriken ”redan då kan regeringskrisen vara över”. 

Expressen har däremot gjort en mer dyster vinkel som handlar om att Stefan Löfven nu är riktigt illa ute, medan ETC har en ganska neutral topprubrik som konstaterar faktum, alltså att Stefan Löfven avgår och att det nu väntar talmansrundor. 

Däremot tar krönikepuffen under fasta på Vänsterpartiets huvudfråga om marknadshyrorna – och att ett extraval kanske hade varit bra ändå för att få upp vänsterfrågan på dagordningen.

Sammantaget handlar de stora dagstidningarnas vinklar om att Stefan Löfven avgår av främst strategiska skäl, medan Aftonbladet vinklar på att krisen snart är över – och Expressen på att Stefan Löfven riskerar gå sin sista rond. ETC har den mest neutrala och sakliga toppvinkeln, men lyfter sedan fram frågan om marknadshyror i en underpuff.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev