Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Här är Sydsvenskans hela sparpaket – och fackets protest

Publicerad: 28 Oktober 2016, 13:07
Uppdaterad: 28 Oktober 2016, 15:07

Sydsvenskans ledning har kommit med ett förslag om vilka tjänster som ska bort på redaktionen. Fackklubben motsätter sig förslaget. "Sparbetinget är för stort", säger SJF-klubbens ordförande Jan Samuelsson.


Sydsvenskans senaste sparbeting innebär att totalt 29 tjänster försvinner från Sydsvenskan och HD. Nu har ledningen presenterat sitt förslag på hur den nya redaktionen ska se ut, och vilka tjänster som försvinner.

I ett mejl från ledningen, som Dagens Media har tagit del av, framgår att åtta tjänster försvinner från Malmö och tre från Helsingborg. Utöver dessa försvinner ytterligare en tjänst.

Förurom nedskärningarna föreslår Sydsvenskans ledning att en premuimgrupp tillsätts med ansvar för premiummaterial på webben, och att helgtidningarna görs om.

Här är ledningens förslag:

– Kultur/feature får två tjänster mindre.

– Redaktörsgruppen splittras och minskar. Åtta redaktörer blir fem. En tjänst flyttas till premium och två sparas in. De fem redaktörerna som är kvar placeras på olika ställen i organisationen.

– Övertaligheten jämfört med gamla organisationen på nyhetsredaktionen i Malmö rättas till (motsvarar tre tjänster).

– En tjänst på ledarredaktionen i Helsingborg försvinner.

– En fotograftjänst på HD försvinner.

– En videoreportertjänst i Malmö försvinner.

– En tjänst i printgruppen försvinner.

– En premiumgrupp på två personer skapas.

– Helgtidningarna (print) ses över och görs om. Arbetet med detta pågår.

" Vi är väl medvetna om att den föreslagna förändringen kommer att innebära påfrestningar för alla på redaktionen. Det går helt enkelt inte att göra en sådan här besparing utan att det får negativa konsekvenser", skriver ledningen i sitt mejl till medarbetarna.

" I det här svåra arbetet har vi jobbat för att i första hand värna den lokala och regionala journalistiken samt skapa en del utrymme för utveckling. Det är också viktigt att komma ihåg att alla åtgärder görs för att vi ska ha en chans att uppnå en budget i balans och en långsiktig lönsamhet."

Jan Samuelsson, ordförande i Sydsvenskans SJF-klubb, tog emot medlemmarnas reaktioner på förslaget vid ett extrainsatt klubbmöte på fredagen:

– Det finns en stor oro över att besparingarna ska gå ut över kvaliteten och att arbetsmiljön på redaktionen ska försämras ytterligare, säger Jan Samuelsson till Dagens Media.

Fackets inställning är att besparingen är för stor för en redan pressad organisation.

– Alla förstår att ekonomin är pressad, men det handlar om vilka krav man ställer på oss som företag. Det finns en gräns för hur mycket man klarar av.

Enligt Jan Samuelsson gäller besparingarna i stort sett bara papperstidningen. Digitalt inleds istället en satsning på premiummaterial, som två personer ska ansvara för.

– Det är lätt att hamna i en ond cirkel. Printprodukten går dåligt och vi svarar med att göra den ännu sämre, vilket försämrar förutsättningarna även för den digitala produkten.

Ledningen föreslår även annat att språkvårdarfunktionen på redaktionen försvinner, vilket ifrågasätts av medlemmarna eftersom det riskerar att försämra kvaliteten på ett påtgligt sätt.

– Språkfel är något som våra läsare reagerar på direkt, säger Jan Emauelsson.

Fackklubbens förhandlingar med arbetsgivaren inleds nästa vecka.

– Då ska vi ställa ledningen till svars och be dem svara på medlemmarnas frågor. Vi tycker att sparbetinget är för stort och det vill vi uppmärsksamma Bonnierledningen om.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.