Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Här är stjärnorna som Dagens Nyheter vill behålla

Publicerad: 17 Oktober 2013, 08:59
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:30

Striden kring DN:s omplaceringar rasar vidare. Här är värvningarna som skyddas av den hårt kritiserade åtgärden.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

"Sist in – först ut". Så kan bestämmelserna i Lagen om anställningsskydd, LAS, kort sammanfattas.

LAS finns till för att skydda arbetstagare vid uppsägningar och neddragningar. Men runt om i Medie-Sverige sliter personalchefer och redaktionschefer just nu sina hår på grund av denna lag. När de måste spara innebär LAS att de måste säga upp de senast anställda – som i många fall är handplockade för sin kompetens och skicklighet.

Som Dagens Media i flera artiklar har rapporterat har Dagens Nyheter, som ett led i det senaste sparpaketet, valt att omplacera tolv medarbetare.

I en lokal vid Hornsbergs strand ska de mångåriga DN-journalisterna bland annat jobba med tidningens 150-årsjubileum och med att "tagga" gamla artiklar.

Bland medarbetarna på DN finns nu en misstro mot intentionerna i detta projekt. Enligt tidningen Journalisten finns det en "misstanke" om att projektet med DN:s 150-årsjubileum ska läggas ner efter ett år och att de 12 medarbetarna då ska varslas om uppsägning.

Ett skäl bakom omplaceringen, som lett till en uppslitande konflikt som spelas upp i offentligheten, kan vara att DN:s redaktionsledning inte vill behöva säga upp mer journalister – och därmed tvingas följa LAS.

Bland de senast anställda, som då skulle få lämna tidningen, finns namn som Mattias Carlsson och Niklas Orrenius – den senare handplockad av Peter Wolodarski själv för att skapa agendasättande artiklar.

– Det handlar absolut om att rädda de här personerna, säger Anita Bengtsson, redigerare på DN, till Dagens Media.

Hon är en av de 12 medarbetarna som har tvingats välja mellan att jobba med DN:s 150-årsjubileum eller få sparken.

Under de senaste åren har DN, samtidigt som stora sparpaket genomförts, anställt flera nyckelpersoner. Här är ett axplock av dem som nu skyddas:

• Niklas Orrenius: värvades till DN av nya chefsduon Peter Wolodarski och Caspar Opitz i februari 2013. Han har publicerat flera uppmärksammade reportage. Det senaste – om Skånepolisens register över tusentals romer – är en het kanditat till "Årets avslöjande" i Stora Journalistpriset.

• Mattias Carlsson: värvades från Aftonbladet till DN 2012. Han stod bland annat bakom DN:s uppmärksammade avslöjande om myndigheternas slöseri med skattepengar på vidlyftiga fester. Ett avslöjande som belönade honom med en Guldspade.

• Josefine Hökerberg: nyhetsreporter på Dagens Nyheters Stockholmsredaktion, fick fast anställning i slutet av 2011. Detta efter att hon tillsammans med Mia Tottmar skrev de uppmärksammade artiklarna om missförhållanden på Carema.

• Behrang Behdjou: lämnade Expressen 2011 efter tio år för att börja på DN Stockholm.

• Viktor Barth-Kron: lämnade Café 2011 för att börja arbeta för DN:s Stockholmsredaktion. Han är nu en av tidningens mer profilerade medarbetare.

• Jens Kärrman värvades 2011 från Aftonbladet till tjänsten som politisk reporter på DN. DN:s dåvarande redaktionschef Åsa Tillberg sade till Dagens Media att Kärrmans var både erfaren och ung, två egenskaper som DN värdesätter.

• Marijana Dragic: värvades från Expressen till DN:s Stockholmsredaktion. Hon har bland annat gjort en stor granskning av det kriminella nätverket Black Cobra.

• Jessica Ritzen värvades till DN Stockholm från numera nedlagda gratistidningen City.

Anita Bengtssson är i dag 59 år. De senaste 33 åren av sitt liv har hon jobbat på Dagens Nyheter. Bland annat har hon arbetat som förstasidesredaktör, bildredaktör och chef för featureredigeringen.

Nu känner hon sig inte längre önskvärd på DN.

Anita Bengtsson är den hittills enda av de omplacerade som vågat uttala sig med namn. Hon berättar att hon förstod varthän det barkade redan när hennes närmsta chef kallade till ett möte där hr-chefen Henrik Fontin skulle delta.

– Henrik Fontin anslöt vid trappan och sedan gick vi ned till ett rum som var förberett på den tomma annonsavdelningen. Där fick jag ett papper framför mig med ett "omplaceringserbjudande" som skulle skrivas på inom tre dagar, säger hon och fortsätter:

– Sedan fördes jag vidare därifrån till ett annat rum och där satt de andra som redan informerats om omplaceringen. Allt var regisserat i förväg. Det kändes otroligt förödmjukande.

När Anita Bengtsson får frågan om hur stämningen var i det där rummet darrar hon på rösten.

– Det var en absurd situation. Många ville veta varför just de plockats ut men vi fick inte veta någonting.

Varför tror du att du blev utvald?

– Jag tror att det är en kombination av olika saker. Jag är en av de äldsta redigerarna på avdelningen och har också varit sjuk en del. Jag bröt benet och var borta väldigt länge eftersom att jag gick igenom tio operationer, säger hon och fortsätter:

– Jag har inte heller lyckats dra jämt med de senaste cheferna och jag tror att en del av det här går tillbaka till den förra redaktionsledningen och de utrensningar som de gjorde.

Varför är det bara du som vågat uttala dig om det här öppet?

– Någon måste våga stå upp och berätta om vad som händer på DN. Jag är bara redigerare och har ingen annan specialkompetens och har inte så stora möjligheter att få ett annat jobb. Jag har inget att förlora på att ställa upp med mitt namn, vilket en del av de andra har.

Dagens Media söker Peter Wolodarski och redaktionschefen Caspar Opitz.

Förutom omplaceringarna har 10 personer sagts upp på DN. Bland annat har fem Ipad-redigerare och två korrekturläsare sagts upp.

UPPDATERING:

Efter att artikeln publicerats hör DN:s fackklubbsordförande Anders Forsström av sig och vill förtydliga att LAS-listan på DN, varken är fastställd, kontrollerad eller förhandlad.

Han poängterar också att Niklas Orrenius har LAS-tid från koncernsystrarna Expressen och Sydsvenskan och att han därmed har längre LAS-tid än några av de som sägs upp.

Han vill också förtydliga att DN inte sparar in några tjänster på omplaceringarna i Horsnberg.

" Hornsbergsgruppen kostar om möjligt mer i lön, hyra, arbetsledning, förmåner etc än vad de gjorde förut", skriver han i ett mejl till Dagens Media.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.