Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Här är praktikplatserna journaliststudenterna drömmer om

Publicerad: 1 april 2014, 05:04
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:42

De senaste årens sparpaket och debatten om papperstidningens död har inte gjort de stora dagstidningarna mindre populära bland journaliststudenterna på JMK och JMG.


Bland de journaliststudenter som ska göra praktik i höst, och som vänder sig till dagspressen, är konkurrensen stor.

Totalt har 81 studenter på JMK och JMG sökt någon av de 40 reserverade platserna på landets största tidningar.

Det framgår av underlag från de två skolorna som Dagens Media tagit del av.

Allra populärast är de stora drakarna Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet.

DN är populärast med totalt 19 ansökningar till fem platser. Därefter följer Aftonbladet med nio ansökningar till en plats, SvD med åtta ansökningar till två platser och Expressen med åtta ansökningar till tre platser.

Carin Mannberg-Zackari, praktiksamordnare på JMK, tror att anställningsbarhet och igenkännande ofta avgör vart studenterna vänder sig. På JMK har 13 av totalt 51 studenter sökt platsen som reporter på DN. Tidningen, som varslat hundratals personer under 2010-talet, tar emot tre till fyra reporter-praktikanter.

– Jag tror att många söker till stora redaktioner i hopp om att få stanna kvar som vikarie. Rimligtvis så tänker man att det finns fler lediga jobb på en stor redaktion. Vi har även märkt att våra studenter ofta söker sig till nyhetsredaktioner, säger hon till Dagens Media.

Även de studenter som Dagens Media varit i kontakt med delar bilden som statstiken bekräftar.

Emma Williams, som för tillfället praktiserar på SVT:s dokumentärredaktion, studerar journalistik på Södertörns högskola. Hon tror att prestige och intresse i stor mån styr sökbeteendet.

– Har man ingen direkt specialinriktning så söker man sig nog till allmänna ställen. Jag tror att de flesta söker till väldigt många olika praktikplatser. Sen finns det ju även viss prestige i att vara på de stora dagstidningarna. Många vill komma in där och det ser bra ut på ens cv också, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Personliga intressen styr nog, och att man söker någonstans där man kan få jobb sen. Utifrån det så kan det ju vara en nackdel att vända sig till de stora tidningarna, men folk söker sig säkert dit ändå, för att det ser bra ut.

Jonas Fisher studerar journalistik på Uppsala universitet och praktiserar just nu på Språktidningen.

– Jag tänker mig att praktikanter söker sig till de stora tidningarna för att de ser dem som självklara arbetsgivare, trots att situationen för de anställda ser ut som den gör. Man hoppas nog ändå att en praktikplats där kan vara en väg in i arbetslivet.

Trots att såväl upplagorna som antalet prenumeranter minskar så fortsätter journaliststudenter alltså att söka sig till riks- och dagspressen i hög utsträckning.

På JMG har man emellertid börjat se en förskjutning i ansökningarna, och upptäckt att fler och fler vänder sig till etermedier.

– Jag ser att de söker sig till Stockholm och Göteborg i stor utsträckning, och att det är rörlig bild som vinner terräng bland praktikanterna, säger Ulla-Stina Ewenfeldt, studievägledare på JMG, till Dagens Media.

SVT har mottagit hela 89 ansökningar till sina 22 platser och är därmed den absolut hetaste praktikplatsen bland journaliststudenterna.

Om TV4:s totalt 18 platser tampas 31 studenter. Populärast är kanalernas respektive redaktioner i Göteborg samt ABC-redaktionen och SVT:s kulturnyheter i Stockholm.

– Jag har sett en ökning under de senaste åren vad det gäller folk som söker sig till tv just, på bekostnad av morgontidningar, säger Ulla-Stina Ewenfeldt.

I dokumentet i högerspalten kan du se all statistik.

Pär Ullrich

Andrea Svanberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.