Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Här är mediernas aprilskämt

Publicerad: 2 April 2013, 07:20
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:50

Trots att den 1 april inföll på en tidningsfri dag bjöd webben på gott om möjligheter att låta sig luras. Like-knappar på flygplan och sniglar i spårvägsspåren var två av årets skämt.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radiogöteborgsposten

Mödarsniglar i spårvägsspåren för att tysta gnissel. Lösningen som presenterades av Göteborgs-Posten igår visade sig vara ett av årets aprilskämt.

För trots att 1 april inföll på annandag påsk och alltså var en tidningsfri dag hittade medierna gott om möjligheter att skoja till det på nätet.

Sydsvenska dagbladet skrev till exempel på sin webb att flera stadsdelar skulle byta namn inför det stundande Eurovision-eventet. Just nu var man i färd med att byta ut skyltarna vid stadsdelen Lorensborg mot det mer musikaliskt klingande Loreensborg medan gallerian Caoli city skulle bli Carola city.

Sveriges RadioP4 Värmland nämnde i ett inslag att hela Filipstads centrum måste flyttas. Anledningen uppgavs vara att gruvnäringen i området skulle återupptas efter att varit nedlagd sedan 1980.

Bussbolaget Swebus gick ut i medierna med ett erbjudande om sin nya tjänst, ”priority exit”. Mot en extra avgift skulle resenärer erbjudas möjligheten att gå av bussen först av alla. Nästa steg skulle kunna bli att man kan betala extra för att någon annan ska gå av bussen.

Även SAS skojade på 1 april. Flygbolaget gick ut med nyheten att de nu installerat ”like-knappar” ombord, som en del i sin satsning på sociala medier.

McDonalds Sverige gick ut på sin Facebooksida och berättade att de från och med en 1 april tar bort gurkan från alla sina hamburgare. Nyheten delades 458 gånger och över 20 000 personer gillade inlägget – som alltså bara visade sig vara ett aprilskämt.

På Språktidningens blogg meddelades igår att man planerade att byta språk från svenska till engelska.

"Det är en naturlig följd av globaliseringen. Engelskan öppnar dörren till nya markets och en helt ny läsekrets" skrev tidskriftens chefredaktör Patrik Hadenius i en kommentar.

Ungdomstidningen Kamratposten var inne på samma spår. För att hänga med i tiden meddelade chefredaktören Lukas Björkman att tidningen skulle byta namn. Bland namnen som redaktionen föreslagit uppgavs bland annat "YO BRO" och "KompisHEN".

Södermalmspolisen twittrade ut sitt aprilskämt:

"Äntligen klart. I sommar provar vi att patrullera i luftballong. Lika bra överblick som helikopter, men billigare, miljövänligare. Spännande"

Traditionen att luras den 1 april är ett globalt fenomen och i USA skojade självaste presidenten på Youtube. Vid tidpunkten för ett utlovat tal där president Barack Obama förväntades äntra talarstolen dök i stället den nioårige Robby Novak upp med hälsningen "april april".

Även i vårt grannland i väst lurades man friskt. I ett pressmeddelande lovade den Norske pr-profilen Hans Geelmuyden att lösa bostadsbristen i Visby under Almedalsveckan – detta med hjälp av ett flaggskepp med 1250 bäddar.

Helen Preutz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.