Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Här är medierna som anmäldes flest gånger

Publicerad: 24 februari 2021, 14:23

Anmälningarna till MO sjönk i fjol jämfört med 2019.

Montage: Getty Images

I topp bland de mest MO-anmälda medierna i fjol hittar vi två tv-kanaler och en kvällstidning.


Ämnen i artikeln:

Ola SigvardssonMedieombudsmannenSVTTV4ExpressenAftonbladet

Medieombudsmannen, MO, har utkommit med sin årsberättelse för 2020 som även innehåller jämförelsesiffror med föregående år. Årsberättelsen visar att det kom in rekordmånga anmälningar under 2019: 632 stycken. Förra året sjönk dock antalet till 470 stycken. 

”Under våren började emellertid anmälningarna mot radio- och tv-bolagen att komma in i en snabbare takt. Särskilt mot SVT, som när 2020 summerades, hade gått upp i topp som mest anmälda medium alla kategorier. På rankinglistan (se nedan) ligger SVT på första plats med 81 anmälningar, före Expressen på 76 och TV4 på 31”, framgår det av årsberättelsen.

Här är de tio mest anmälda medierna under 2020.

Samtidigt fortsatte den nedåtgående trenden vad gäller anmälningar mot dagstidningar, tidskrifter och frivilligt anslutna webbtidningar.

– Medieåret har präglats av pandemin på så sätt att när samhället har saktat in så har även journalistiken i viss mån gjort det, vilket är en möjlig förklaring till att anmälningarna under 2020 sjönk jämfört med åren före. I dag, 2021, är tillflödet av anmälningar tillbaka på samma nivå som tidigare, säger MO Ola Sigvardsson till Dagens Media och fortsätter:

– En intressant detalj i statistiken från 2020 är att SVT blev mest anmälda medieföretag i Sverige. Det är anmärkningsvärt mot bakgrund av den återhållsamma hållning som public servicebolag i allmänhet har i medieetiska frågor. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att anmälan inte är detsamma som fällning. Hittills har SVT bara fällts en gång.

Av årsberättelsen framgår det även att ärendena har blivit allt mer komplexa senaste åren. 

”Allt fler anmälare väljer att låta sig företrädas av advokater eller andra jurister. Under 2020 använde sig 16 anmälare av advokat som ombud. Det leder i många fall till att ärendet blir mycket omfattande med ett stort antal yttranden. Ofta fördjupar sig yttrandena i frågeställningar som inte har med de medieetiska bedömningarna att göra, utan snarare handlar om aspekter som har relevans vid en rättslig prövning.”

”Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att anmälan inte är detsamma som fällning. Hittills har SVT bara fällts en gång.”

 

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev