fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Här är de nominerade i Årets Gratistidning

Publicerad: 3 mars 2023, 06:34

Förra året utsågs Mitt i Södermalm till Årets Lokala Nyhetstidning.

Foto: Bosse Johansson

Mitt i, Tidningen 7 och Sollefteåbladet bland de som kan vinna i årets omgång av Årets Gratistidning.

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter förmiddagGratistidningarnas förening

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


De första nominerade bidragen i Årets Gratistidning är nu klara. Juryn består av Anna Holmquist, grundare av Gazzin, Viveka Hedbjörk, före detta chefredaktör på Hallandsposten samt Kerstin Neld, vd på Sveriges Tidskrifter.

Tävlingen arrangeras av av föreningen Gratistidningarna och är inne på år 17. Vinnarna avslöjas under en branschdag den 31 mars. 

Nominerade till Årets reportage samhälle:

Mitt i Sollentuna

”Miljonären Günther lever ett liv fullständigt fritt från lyx”

I ekonomisk utmanande tider känns spartips som given journalistik. När tipsen kommer från en person som egentligen inte behöver spara men gör det som en livsstil tar man det till en ny nivå. Ett kort reportage som uppfyller alla kriterier på bra lokaljournalistik – aktuellt, lokalt, intressant, oväntat och inspirerande.

Text: Tomas Stark

 

Vallentuna Nya

”Vi gjorde allt vi kunde”

om sjuksköterskan som berättar om tiden under covid.

Coronapandemin grep in i våra liv på ett sätt vi inte kunde föreställa oss. Nu, när det värsta är över, känns det viktigt att blicka tillbaka och låta dem som jobbade i frontlinjen berätta sin historia, som i det här fallet, med stor närvaro och mustigt språk.

Journalist: Daniel Bergholm

 

Östra Sörmlandsposten 

”Livet innan döden”

om ALS-sjuka Susan Lundgren. Berättelser om människor som kämpar mot sjukdom kan ge intressanta och läsvärda reportage. Susan Lundgrens historia är ett strålande exempel – väl berättad med stor respekt för både den drabbade och för hennes familj.

Journalist: Johan Karlsson

 

Nominerade till Årets reportage sport/kultur

Mitt i Mälarö

”Här fanns 1700-talsplanerna för Mälaröarnas Chinatown”

Runt omkring oss finns många platser och byggnader vars historia tål att berättas igen. Att läsa om varför Kina slott byggdes och drömmarna som låg bakom är stor läsning om än i litet format. Ett koncept som tål att kopiera.

Text: Lisa Halldén

 

Tidningen 7

”Stefan Löfvén - För nöjes skull”

Lokala kändisar är tacksamma att göra lokaljournalisk av, men det kan också vara utmanande att hitta nya och roliga vinklar. När vi trodde att vi läst allt om Stefan Löfvén visade det sig att det fanns ytterligare en twist, dessutom presenterat på ett trevligt sätt.

Text: Tommy Ehlin. Foto: Håkan Nordström. Grafiker: Kamilla Åhlander. 

 

Tidningen 7

”Makalösa Vårby IK”

Ideell verksamhet är själva grundpelaren i sport- och kulturliv runt om i landet. I ett trevligt reportage med fina bilder presenteras makalösa Vårby IF. Ett gott exempel på att sportreportage inte behöver handla om resultat och elit.

Text: Ulf Eklund. Foto: Håkan Nordström. Grafiker: Kamilla Åhlander. 

 

Nominerade till Årets gräv eller artikelserie

Mitt i Årsta/Enskede

Projektet med att bygga en ny stadsdel på Årstafältet har avstannat. Marken gungar under bygget medan partnerna tvistar. Mitt i Årsta har grävt djupt i det som riskerar att bli en ny Hallandsås. Det är lokalt, vasst och mycket bra.

Text: Petter Beckman. Redaktör: Johan Thornton

 

Sollefteåbladet

Vad har en skapare av masker till ”Masked Singer” gemensamt med en bergsbestigare från Kramfors? Jo, de porträtteras i Sollefteå- och Kramforsbladets artikelserie ”Mitt liv som”. En serie personliga porträtt av 

personer som sticker ut. Porträtt på ett nytt sätt för andra lokaltidningar att inspireras av.

Text: Jessica Bylund, Fredrik Modin

 

Mitt i Upplands Väsby

”Lokala politiker gick före i vaccinkön”. Upplands Väsby valde, till skillnad mot andra kommuner att avskeda cheferna. Men till vilket pris? Reportern återvänder ett år senare och finner att notan landade på över 4 miljoner. Riktigt gräv som skapar stort förtroende för lokaljournalistiken

Text: Charlotte Arwedsson. Redaktör: Matilda Klar

 

Nominerade till årets journalist

Jalmar Carlson – Nacka Värmdö-Posten

För Jalmar är det självklart att snickesnacka med lokalpolitikerna såväl som att äta lunch i Nacka stadshus för att snappa upp en nyhet och han är dessutom snabb på att skriva ihop sina texter och lägga ut dem. Ja, Jalmar Carlson är en journalist med stort engagemang och djupa rötter i det lokala.

Ingrid Johansson – Lokaltidningen Mitti:

Under pandemin jobbade Ingrid Johansson hårdare än någonsin och var ofta först med det senaste om coronavirusets lokala effekter i Stockholm. Hennes grävande journalistik har uppmärksammats av riksmedia och hennes osvikliga engagemang för de viktiga frågorna gör henne till en given kandidat till utmärkelsen årets journalist.

Johan Wilmarstrand – Laholms tidning

Johan Wilmarstrand, eller Plogen, som han kallas, tar sig an allt med samma genuina intresse även om hans brinn för journalistiken började med hans stora sportintresse. Numera bevakar han såväl lokalpolitiken som ringer polisen för att stämma av helgens trafikförseelser men oavsett vad har han på agendan gör han det med stor kärlek till lokaljournalistiken.  

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev