Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Här är årets Guldspadevinnare

Publicerad: 13 september 2021, 05:51

Guldspaden kunde arrangeras på plats i Borås för första gången sedan coronautbrottet.

Foto: Elin Thornberg

Wallraffande bland vaccinmotståndare och kommunskandaler bland de reportage som prisades med en Guldspade.


Ämnen i artikeln:

Guldspaden

Varje år delar föreningen Grävande journalister ut Guldspaden till de bästa undersökande reportagen i åtta olika kategorier. 

I år var det första gången sedan 2019 som prisutdelningen kunde ske på plats i Borås sedan pandemiutbrottet. Totalt 160 bidrag tävlade i årets omgång där 28 bidrag slutligen nominerades. 

I samband med grävseminariet delades även juryns särskilda pris ut till nyhetsbyrån Siren för dess mångåriga arbete med att tillgängliggöra offentliga uppgifter för journalister i hela landet.

Vinnare 2020 års Guldspade:

Etermedia Lokal: ” Skärgårdsbåten som bröt mot både vågorna och lagen”, av Anders Lundqvist, P4 Blekinge, Sveriges Radio

Juryns motivering: ”För att i en minutiös granskning tagit oss ut i Europa i jakten på de avgörande detaljer som avslöjar hur ett kommunalt bolags företrädare ljugit och förfalskat dokument för att kunna kringgå lagen och unna sig själva lyxiga resor.”

Etermedia Riks Dokumentär: ”Vaccinkrigarna”, av Emil Engerdahl, Jakob Larsson, Sven Lindahl, Anna Nordbeck, Malin Olofsson, Emelie Simmons och Johanna Torshall Svensson, Dokument inifrån, SVT

Juryns motivering: ”För att med mod, lyhördhet och precision ha infiltrerat en konspiratorisk rörelses hemliga rum och slagit hål på vaccinmotståndarnas falska berättelser.”

Etermedia Riks Nyheter: ”Fallet Sofie”, av Marja Grill, Rapport och Aktuellt, SVT Nyheter

Juryns motivering: ”För att med tålamod och list ha avslöjat hur det system som ska skydda barnen i själva verket kan göra dem helt rättslösa.

Mindre dagstidning: ”Bisysslorna i Borås stad”, av Anne Bengtsson och Jonas Ekelund, Borås Tidning

Juryns motivering: ”För att genom envist arbete ha avslöjat hur kommunala chefer haft bisysslor som mer tjänat dem själva än invånarna.”

Storstadstidning: ”Systrar”, av Meli Petersson Ellafi och Michael Verdicchio, Göteborgs-Posten

Juryns motivering: ”För att med offrens röster ha blottlagt mekanismer som driver barn och unga in i prostitution.

Magasin: ”Jakten på en adress”, av AnnaKarin Löwendahl och Anna Rytterbrant, Hem & Hyra

Juryns motivering: ”För att med kreativa metoder och goda språkkunskaper ha belyst ett omfattande systemfel som bidrar till att utsatta människor hamnar i ett parallellt skuggsamhälle.”

Studentspaden: ”Sexfeud”, av Josefine Lundgren, Lisa Svensson och Saga Malm, Mittuniversitetet

Juryns motivering: ”För att på ett wallrafflande sätt bokstavligen ha avslöjat en mörk värld med övergrepp mot barn, dold bakom en till synes oskyldig ordlek.”

Bok: ”Gangsterparadiset”, av Lasse Wierup, Forum

Juryns motivering: ”För att med kritisk analys av lagstiftning, myndighetsarbete och kriminella metoder ökat förståelsen av vad som gjort redan utsatta områden till gangsterparadis.”

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Guldspaden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News