Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Hans Scheike får rätt mot Expressen

Publicerad: 9 februari 2015, 13:36
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:14

Expressen klandras av Pressens Opinionsnämnd för rubriken ”Smisksekt avslöjas för barnövergrepp”.


Opinionsnämnden klandrar Expressen för att ha åsidosatt god publicistisk sed. Tidningen fälls för en artikel som publicerades den 11 september 2014.

Texten handlade om avslöjanden i en ny bok där författaren påstår att han hittat nya ”mörka” hemligheter om Hans Scheikes ”smisksekt” som skapade rubriker för första gången på 80-talet.

Publiceringen anmäldes av Hans Scheike och de två kvinnor som tillhör hans grupp. De hade flera invändningar mot artikeln. PON väljer dock bara att klandra Expressen på en av punkterna.

PON anser att tidningens sätt att använda uttrycket ”sekt” och den faktaruta som var med i artikeln bidrog till att pådyvla Hans Scheike och hans grupp än fler negativa omdömen, vilket de anmärker på.

Men det som PON väljer att klandra tidningen för är rubriken ”Smisksekt avslöjas för barnövergrepp”. Nämnden anser att formuleringen antyder att det handlar om flera, inte tidigare kända, underåriga offer. Att tidningen använt böjningen ”avslöjas” har varit avgörande för nämndens bedömning.

Det nya offer som framkommer i boken som artikeln är baserad på var inte underårig när händelserna inträffade och är en enda person.

Elsa Falk är tv-chef på Expressen.

– Det vi fälls för är endast rubriksättningen på ett tv-klipp. Vi har ändrat det för länge sedan, men har nu blivit klandrade för det. Det hänger alltså ofta på detaljerna och vi fogar oss efter PON:s bedömning, säger hon till Dagens Media.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.