Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Hanne Kjöller: ”Trollfesten får fortsätta utan mig”

Publicerad: 14 Januari 2016, 12:51
Uppdaterad: 14 Januari 2016, 13:29

DN:s Hanne Kjöller skriver själv om anklagelserna om mörkläggning från SD-anknutna Nyheter Idag.


Veckan stora mediedebatt – speciellt på de alternativa högerextrema nätmedierna – har varit DN:s påstådda mörkläggning av sexövergreppen på ungdomsfestivalen We are Sthlm.

Det var den SD-anknutna sajten Nyheter Idag, och skribenten Chang Frick – tidigare aktiv inom SD – som i helgen anklagade Dagens Nyheter för att medvetet ha mörkat uppgifterna.

DN publicerade snabbt en granskning som visade att polisen medvetet valt att inte kommunicera händelserna. En granskning som fick stor spridning.

– Vi fick i somras ett anonymt tips, gjorde ett antal försök att få det bekräftat men misslyckades. En stor anledning är att polisens version var att festivalen hade gått lugnt till, uppgav Caspar Opitz, DN:s redaktionschef för Dagens Media.

Han tog också det ganska ovanliga beslutet att publicera en text som direkt bemötte påståendena om mörkläggning.

Där framgick att ”en skribent på ledarredaktionen” hade tagit del av tipset om sexövegrepp i somras – och att hen efter händelserna i Köln tyckte att tipset borde kollas upp igen.

Ledarskribenten i fråga var, vilket framgick av Nyheter Idags första text, Hanne Kjöller.

I en ny artikel anklagar sajten DN för att ljuga. Som bevis för det visas ett sms som Hanne Kjöller ska ha skickat till en poliskontakt som skulle ha kunnat bekräfta sexövergreppen.

Hanne Kjöller väljer nu att bemöta dessa anklagelser i en egen text. Under rubriken ”Trollfest efter Kungsträdgården” skriver pekar hon  

”Hur cementerad och skruvad världsbilden hos ohjälpliga journalisthatare är framgår av hur samma avsändare på nätet publicerar två oförenliga historier. Först hävdades att jag blivit intresserad när en anonym uppgiftslämnare berättat om omfattande och systematiska sexuella trakasserier i Kungsträdgården. Men enligt tipsaren tappade jag intresset så fort hen berättade att förövarna var ensamkommande unga.

Därefter publiceras det sms jag skickade till källans uppgivna polisvittne som, enligt uppgiftslämnaren, inte heller var beredd att framträda under namn. I sms:et ber jag honom kontakta mig. Jag skickar det fyra dagar efter att jag haft den första mejlkontakten med tipsaren och tre dagar efter vårt första telefonsamtal.

Frågor som infinner sig hos de allra flesta flyter uppenbarligen rakt igenom den konspiratoriska hjärnan. Som till exempel varför jag söker efter ännu en källa om jag ändå inte tänkt skriva någonting? Och om jag, som den anonyma uppgiftslämnaren påstår, tappade intresset så snabbt – hur kommer det sig då att jag fyra dagar senare visar ett uppenbart intresse?”, skriver Hanne Kjöller.

Hon skriver även att hennes medverkan i denna debatt är avslutad.

”Nättrollen lär partaja vidare. Men festen får fortsätta utan mig”, avslutar Hanne Kjöller.

Läs hela Hanne Kjöllers text här.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.