Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Hängdes ut som hatare på Avpixlat – stämmer Expressen

Publicerad: 19 Oktober 2015, 08:07
Uppdaterad: 2 Mars 2016, 10:07

UPPDATERAD. Expressen anklagas för grovt förtal efter den omtalade granskningen av det anonyma hatet på Avpixlat.


Ämnen i artikeln:

AvpixlatExpressen

I slutet av 2013 gjorde Expressen en uppmärksammad granskning där SD-politiker som anonymt spred hat och hetsade mot invandrare ”avpixlades”.

Men Expressen valde också i granskningen publicera namn och bild på människor utan politiska uppdrag som hatade anonymt på Avpixlat.

En av dem, docenten Jim Olsson, har tidigare utan framgång processat mot Expressen via JK och PO.

Nu väljer han att stämma Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Thomas Mattsson för grovt förtal i ett så kallat enskilt åtal.

Jim Olsson kräver 150 000 kronor i skadestånd. Jim Olsson hävdar att han inte har skrivit flera av kommentarerna som Expressen hängde ut honom för, både i papperstidningen samt på webben.

Thomas Mattsson medger att Jim Olsson felaktigt har tillskrivits tre kommentarer, vilket tidningen i efterhand ska ha rättat.

– När det gäller de två, tre meningar som det uppstod missförstånd kring och som därför tillskrevs Jim Olsson så rättade Expressen detta när den olyckliga saken uppdagades och det är viktigt att komma ihåg att dessa formuleringar inte förändrade, eller förstärkte, bilden av Jim Olsson givet allt annat han skrev, säger Thomas Mattsson till Dagens Media.

Enligt Jim Olssons stämningsansökan fanns dock uppgifterna kvar i Expressens, GT:s och Kvällspostens digitalupplagor så sent som i förra veckan.

Thomas Mattsson uppger att han är ödmjuk inför rättsprocessen, men försvarar beslutet att uppmärksamma Jim Olssons hatiska kommentarer.

– Om man skriver om "obehövda muslimer" och kallar dem för "potentiella utpressare" och "allmänt besvärliga", om man påstår att "självklart strömmar det bedragare till Sverige" och hävdar att "terroristerna är invandrade islamister", ja, då tycker jag att det är rimligt att man som debattör på hatsajter får svara för sig i offentligheten och trots att Expressen gång på gång gett Jim Olsson chansen att utveckla sig, eller be om ursäkt, så har han struntat i det, säger Thomas Mattsson.

Jim Olsson har tagit hjälp av advokatbyrån Defens, som lämnande in stämningsansökan i fredags.

– Det kan inte på något sätt ligga i samhällets intresse att ett av Sveriges största mediebolag falskeligen tillvitar en medborgare hatiska kommenterar för att måla upp honom som näthatare, säger ombudet Kamo Moghadas i ett pressmeddelande.

Jim Olssons andra ombud, Karl Emil Ekdahl, är mycket kritisk till Expressens publicering.

– Från tidningarnas håll handlar det här om att skapa moralpanik och sälja lösnummer på bekostnad av människors integritet, säger han i pressmeddelandet.

Thomas Mattsson ger inte mycket för det resonemanget.

– Det här handlar om en debattör som publicerat mängder av näthat riktat särskilt mot muslimer, politiker och journalister och som granskades i Expressens stora genomlysning av främlingsfientlighet på hatsajter som pågick mellan december 2013 och september 2014. Det var en relevant undersökande journalistik som leddes av Expressens särskilda grävgrupp, och ett 30-tal debattörer som avslöjades tvingades lämna sina politiska engagemang i Sverigedemokraterna, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är allvarligt med den ökande rasismen i Sverige och på hatsajterna, bland annat de hatsajter som samlat in pengar till den här rättsprocessen, så piskas också stämningarna upp mot de som Jim Olsson kallat för "quislingjournalister" och "quislingpolitiker". Personligen tycker jag det är otillständigt av honom att kalla Fredrik Reinfeldt för "psykopat" och likna moderater med "Hitlers hantlangare", det går bra att ta en seriös diskussion om svensk integrationspolitik utan sådana tillmälen.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

AvpixlatExpressen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev