Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Han ligger bakom "Den allierade Journalisten"

Publicerad: 19 september 2010, 08:38
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:38

Lobbyist bakom en uppmärksammad, osignerad artikel på Aftonbladet Kultur.


Det var den 13 september som Aftonbladet publicerade artikeln "Pressen mot Mona", en text som argumenterade för att det pågick en smutskastningskampanj i medierna mot S-ledaren Mona Sahlin.

Artikeln var signerad "Den allierade journalisten", som även driver en politisk blogg med samma namn.

Enligt kulturchefen Åsa Lindeborg, som skrev en förklaring till varför Aftonbladet tog in en artikel med en anonym avsändare, var "Den allierade journalisten" "ett anonymt nätverk bestående av journalister som i sin yrkesverksamhet är i beroendeställning till de tidningar man granskat".

Därför var det omöjligt att gå ut med deras namn, menade Åsa Lindeborg.

Men detta stämmer inte, enligt sajten Makthavare.se. Istället är det Pontus Björkman som ligger bakom bloggen. Han är pressekreterare på Latinamerikagrupperna och knuten till valkampanjen Global Rättvisa Nu. Enligt Makthavare.se har han bekräftat uppgifterna via sms.

– Jag utgår ifrån att Åsa Linderborg blivit lurad och att hon inte kände till det här, säger Lena Mellin, Aftonbladets ställföreträdande ansvarige utgivare på Aftonbladet, till Makthavare.se.

På sin blogg skriver Åsa Lindeborg att hon inte blivit lurad, och vidhåller att flera personer, både journalister och pr-konsulter", ligger bakom artikeln. Hon pekar också på den undersökning som genomförts av professorn Kent Asp, och som visar att medierna i allmänhet och Expressen i synnerhet varit övervägande negativa mot Mona Sahlin.

Martin Schori

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev