Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Han blir ny chefredaktör för Dagens Samhälle

Publicerad: 21 September 2016, 11:08
Uppdaterad: 21 September 2016, 12:01

Olov Carlsson lämnar Mittmedia och blir ny chefredaktör och vd för Dagens Samhälle efter Mats Edman: "Nu ska jag till att börja med sätta mig ned med redaktionen och tillsammans starta ett målarbete".


Ämnen i artikeln:

MittmediaDagens SamhälleSVT

Olov Carlsson har fram till förra året tillhört Sveriges Televisions ledning och var de sista åtta åren divisionschef för SVT Nyheter och Sport med närmare 1 000 medarbetare.

Det senaste året har han som konsult arbetat med bland annat digital omställning tillsammans med en rad europeiska broadcastföretag, och dessutom varit chefredaktör och ansvarig utgivare för Norrtelje Tidning, Länstidningen i Södertälje och övergripande redaktionell chef för Nynäshamnsposten.

Nu står det alltså klart att Olov Carlsson tar över chefredaktörs- och vd-rollen på Dagens Samhälle.

– Det här känns otroligt roligt såklart. Dagens Samhälle är en tidning som är både inflytelserik och som gör uppskattad kvalitétjournalistik. Nu ska jag till att börja med sätta mig ned med redaktionen, lära känna medarbetarna och tillsammans starta ett målarbete, säger han till Dagens Media.

Olov Carlsson tar över efter Mats Edman, som lämnade tidningen i våras under turbulenta förhållanden.

– Jag känner inte till den situationen mer än att jag följt rapporteringen kring vad som hänt i medierna. Nu när jag kommer in som ny i organisationen måste jag såklart ta hänsyn till dess historia och sätta mig in i vad som hänt. Utifrån det ska jag tillsammans med övriga ledningen sätta en idé om hur vi ska jobba tillsammans framåt, fortsätter Olov Carlsson.

Vad tar du med dig från tiden hos Mittmedia?

– Jag ser Mittmedia som en av Sveriges mest innovativa tidningskoncerner, där jag har lärt mig mycket som jag tar med mig framåt. För Dagens Samhälle, precis som för alla andra i branschen, handlar det nu om att hitta ett sätt att fortsätta vara relevanta i en digital värld.

Olov Carlsson är 49 år och är gift med Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

Han tillträder som chefredaktör och vd för Dagens Samhälle den 1 december.

Igår meddelade även Dagens Samhälle att Sanna Rayman, tidigare mångårig ledarskribent på Svenska Dagbladet, har utsetts till debattchef för tidningen och har tagit plats i Dagens Samhälles redaktionsledning.

Mittmedia har under loppet av några månader tappat flertalet chefer: Thomas Peterssohn, koncern-vd, som ersattes av Per Bowallius, AnnaKarin Lith, redaktionell chef, och kulturchefen Gunilla Kindstrand.

I måndags 19 september meddelade man att ledarstrukturen i koncernen ändras och att tjänsten som redaktionell chef tas bort.

I ett pressmeddelande skriver Mittmedia nu att man omgående inleder en rekryteringsprocess för att tillsätta en ny chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningarna som tappar Olov Carlsson.

– Olov Carlsson har på kort tid gjort ett bra jobb. Det är bara att tacka för ett gott samarbete och gratulera Olov till ett nytt spännande uppdrag, kommenterar Mittmedias vd Per Bowallius i ett pressmeddelande.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.