Dagspress
Han är ny bloggare för Dagens Media
Publicerad: 14 september 2020, 13:01
Dagens Medias nya bloggare Anders Malmsten ska, i sina inlägg, främst fokusera på dagspressens utveckling. Foto: Dagens Media och Janne Naess
Mediekonsulten Anders Malmsten har 37 års erfarenhet av mediebranschen och var på 90-talet en av medgrundarna av Dagens Medicin. För Dagens Media ska han blogga om mediernas utveckling, utmaningar och möjligheter.
Anders Malmsten har en lång karriär som främst journalist. Han är dock kanske mest känd för att han tillsammans med journalisten Per Gunnar Holmgren startade Dagens Medicin 1994, vilket förärade de Stora Journalistpriset 1999.
Anders Malmsten var 2007-2013 även vd för Bonnier International Magazines som licensierade Bonniertitlartill förlag i hela världen. För Dagens Media ska Anders Malmsten främst blogga om mediernas utveckling, utmaningar och möjligheter. Han siktar på att göra ett par inlägg i månaden.
– Jag vill skriva om hur det nya medielandskapet utvecklas, men också om dess vinnare och förlorare. Det är något jag ägnat hela mitt liv åt, vilket gett mig ett ganska brett perspektiv på branschen. De kommande åren ska jag även skriva en bok om svenska landsortstidningars utveckling.
Konsolidering är nödvändigt
Boken ska bland annat fokusera på konsolideringen av landsortspressen, där till exempel Bonnier de senaste åren köpt upp stora delar av landetslokaltidningar.
– Jag tror det är en nödvändig utveckling om landsortstidningarna ska överleva. Men det kan vara problematiskt att ett par stora ägargrupper styr stora delar av media i ett land. Som frilansande journalist kan det till exempel bli svårt att få jobb om man skulle bli oense eller hamna i en konflikt med en av ägargrupperna. Då blir det svårare att sälja in jobb.
Finns det några demokratiska problem?
– Ja det finns alltid risker med få ägare. Men de stora svenska mediehusen har visat sig vara otroligt bra ägare under alla år.
Konsolideringen är också nödvändig för att lösa en del av lokaltidningarnas annonskris till följd techjättarnas brutala intåg på även de lokala annonsmarknaden de senaste tio åren. Men desto viktigare i dag är att hela tiden öka läsar- och prenumerationsintäkterna, menar Anders Malmsten.
Ingen tidning kan enbart klara sig på annonser i dag. Men utvecklingen går åt rätt håll, anser han. Allt fler dagstidningar låser in en allt större andel av sitt material samtidigt som de digitala prenumeranterna ökar.
– Men det förutsätter alltid att det är så lätt som det bara går att logga in. Du ska aldrig till exempel behöva skriva in samma lösenord flera gånger för att du hela tiden blir utloggad. Men de stora medieägarna har betydligt större finansiella muskler att pumpa in i ny och välfungerande teknik jämfört med en enskild lokaltidning.
Mer kvalitetsjournalistik
För lokaltidningarna är det också viktigt att behålla en riktigt lokal prägel för att skapa läsarvärde. Internationella nyheter och riksnyheter finns över allt men inte de riktigt lokala. Vi kan därför få se fler lokalredaktioner ute i landet igen med reportrar utlokaliserade på olika orter.
Han pekar på till exempel DN som ser vinster med att ha fem reportrar på en lokalredaktion i Göteborg med ingångsvärdet att ger nya prenumerationsintäkter. Han pekar på att denna utveckling även förändrar journalistiken som antagligen behöver bli mer kvalitativ och djupgående för att öka betalningsviljan hos läsarna.
– Det handlade under några år om att få in så mycket annonsintäkter som möjligt, där till exempelkvällstidningarnas webbarjobbade med klickbete för att locka läsarna tillatt klicka på rubrikerna. Men nu handlar det allt mer om att få in nya digitala prenumeranter och då ökar istället efterfrågan på kvalitetsjournalistik.
Det är likväl viktigt att tidningarna förstår vad läsarna verkligen vill läsa via den datadrivna affärsutvecklingen där egen data blir allt viktigare för att förstå hur läsare och kunder beter sig. ”För att få prenumeranterna att stanna kvar finns inga genvägar”, menar Anders Malmsten.
Här hittar du Anders Malmstens blogg.