söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Han är Bulletins hemliga finansiär

Publicerad: 22 april 2022, 06:00
Uppdaterad: 22 april 2022, 06:29

”Jag säger inga namn”, säger Tino Sanandaji när Dagens Media frågar om affärerna med Gustaf Rentzhog.

Foto: Getty Images/Skärmdump

Gustaf Rentzhog, medgrundare och vd på Söderberg & Partners, är Tino Sanandajis hemliga finansiär. Rentzhogs privatlån räddade i fjol Bulletin och användes även i Sanandajis privata bolag Kuhzad AB. ”Inga kommentarer”, säger Tino Sanandaji.

Ämnen i artikeln:

BulletinTino Sanandaji

LH

Leif Holmkvist


Gustaf Rentzhog tillhör den krets av privata finansiärer som satsade på Bulletin från start via moderbolaget Neovista Venture AB. Från början satsades runt tio miljoner kronor på det nya projektet, vilket snart visade sig otillräckligt. Enligt bolagets egna uppgifter till Myndigheten för press, radio och tv har kostnaderna under startåret landat kring 40 miljoner.

Därför har Bulletin i ett otal omgångar fått aktieägartillskott, koncernbidrag eller lån från moderbolaget och hade vid konkursen i februari skulder på 18,5 miljoner till Neovista. 

Tino Sanandaji har skjutit till 1 950 000 kronor i aktieägartillskott för sin andel av Neovista. Det har finansierats genom ett privatlån från Gustaf Rentzhog på omkring 2,5 miljoner kronor. Totalt har Rentzhog satsat minst 7,5 miljoner kronor i Bulletin genom ägartillskott, donation och lån till Sanandaji. Det gör Söderberg & Partnerchefen till Bulletins största bidragsgivare.

Tino Sanandaji är förtegen om sina affärer med Gustaf Rentzhog:

– Jag har inga kommentarer. Jag har tagit lån på bostaden och jag har lånat privat, men jag säger inga namn.

För en månad sedan köpte Tino Sanandaji tillbaka Bulletin från konkursförvaltaren, men fick nej av Bolagsverket på namnet Fenix Media för det nystartade bolaget, eftersom det finns alltför många bolag med snarlikt namn.

– Nu får det heta Grundstenen ett tag så byter vi tillbaka till Bulletin när konkursen är avslutad, säger han.

Men hur går det med Neovista Venture efter konkursen i dotterbolaget?

– Neovista är bara ett ägarbolag utan större kostnader som fungerat som finansiär åt Bulletin. Vi har bara några kontrakt som ligger i Neovista. Lite beroende på utredningen av konkursförvaltaren kan Neovista få utdelning i konkursen, sedan kommer bolaget att avvecklas.

På onsdag sammanträder Mediestödsnämnden, räknar du med att få fortsatt presstöd?

– Vi har inte fått något under konkursen, senast var i januari. Förhoppningsvis får vi samma stöd. Vi håller på just nu och lämnar in de handlingar som krävs.

Dagens Media har sökt Gustaf Rentzhog, via Söderberg & Partners informationschef, som tackar nej till intervju och säger att det är en av flera investeringar som han har gjort genom åren.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev