fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Hallpressen skär ned

Publicerad: 22 februari 2012, 13:22
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:32

Herenco-ägda Hallpressen, som bland annat ger ut Jönköpings-Posten och Smålands-Tidningen, sjösätter ett stort sparpaket. Totalt ska 60 helttidstjänster bort från tidningarna.


MS

Martin Schori

HW

Henrik Widell


- Upplagorna går ner och räckvidden minskar. Vi drabbades hårt av lågkonjunkturen 2008 och har inte lyckats hämta tillbaka det vi förlorade där, säger Hallpressens vd Roger Jonsson till dagensmedia.se.

Hallpressen ska under ett år spara in 32 miljoner kronor, vilket motsvarar 60 heltidstjänster. Totalt arbetar 410 personer inom koncernen.

– För att kunna göra effektiv och bra lokal journalistik är de här besparingarna nödvändiga. Historiskt har vi kompenserat fallande upplagor med ökade priser, men det finns inte längre utrymme till det.

Resultatet av sparpaketet är att Hallpressen ska arbeta efter tydliga processer och rationaliserat bort sådant som inte tillför läsaren och annonsören något värde. Exakt vad det innebär och var pengarna ska sparas är dock inte klart idag.

– Vi har valt att gå ut och informera om det här på ett tidigt stadium och har inga svar att ge på den frågan.

Hur reagerade personalen på beskedet?

– Det är klart att det aldrig är roligt att behöva informera om sådant här, men våra anställda ser ju vad som händer i omvärlden, vad som händer med våra tidningar så de förstår att det är nödvändigt. De är kloka människor.

Hallpressen ansluter sig därmed till en växande skara mediehus som ser över sina kostnader inför lågkonjunkturen, samt förändrade konsumtionsmönster hos läsarna.

Hallpressen AB

Jönköpings-Posten, Smålands-Tidningen, Tranås Tidning, Vetlanda-Posten, Värnamo Nyheter, Smålänningen, Falköpings Tidning, Västgöta-Bladet, Skaraborgs Läns Tidning och Skövde Nyheter.Tidningarnas samlade dagliga upplaga uppgår till 117 000 ex. (TS 2010).

Hallpressen äger också nyhetssajten Jnytt, JnyttXtra och Riksmedia AB. Hallpressen AB ingår i Herencokoncernen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev