Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Hälften kan få gå när Kompetens i Skåne skär ned

Publicerad: 3 juni 2015, 10:53
Uppdaterad: 16 februari 2016, 08:04

UPPDATERAD. Ett större antal medarbetare kan få gå när Kompetens i Skåne skär ned, kan Dagens Media berätta.


Ämnen i artikeln:

BonnierKompetens i SkåneSydsvenskan

Kompetens i Skåne, HD-Sydsvenskans helägda bemanningsbolag, planerar en dramatisk nedskärning, kan Dagens Media avslöja.

Personalen samlades efter lunch på onsdagen till ett stort informationsmöte där medarbetarna fick det dystra beskedet.

Enligt Dagens Medias uppgifter var ledningens budskap under mötet att 13 medarbetare i framtiden ska vara fastanställda med garantilön på KIS. I dagsläget är omkring 27 medarbetare fastanställda på de villkoren.

Det innebär att mer än hälften av medarbetarna riskerar uppsägning.

Till det kommer ett drygt tiotal medarbetare som är anställda på andra villkor, utan garantilön.

Anette Östergren, vd för KIS, bekräftar uppgifterna.

– Efterfrågan på bemanningstjänster har minskat och vi har frågat våra kunder hur behovet ser ut framöver. Under de senaste åren har verksamhetens uthyrda timmar sakta men säkert gått nedåt, med någon månads undantag, säger hon till Dagens Media.

Bakgrunden till den stora nedskärningen är till stor del minskad efterfrågan på personal från ägaren och storkunden HD-Sydsvenskan.

– Vårt förslag är helt enkelt lagt utifrån HD:s och Sydsvenskans estimat. Vi har förhandlat i dag och har satt upp två nya förhandlingstillfällen. Det vi har aviserat är uppsägningar på grund av arbetsbrist, men det kan vara så att folk säger upp sig själva eller att vi gör specifika uppgörelser med någon, säger Anette Östergren.

Rebecka Sjöberg, ordförande på SJF-klubben på KIS, har precis kommit ur informationsmötet när Dagens Media når henne.

– Att det skulle bli någon typ av neddragning var väntat, däremot var omfattningen oväntad, säger hon.

Rebecka Sjöberg poängterar att det än så länge handlar om ett förslag, som ska förhandlas. Facklubbens initiala reaktion är dock mycket kritisk.

– Vi tycker inte att någon ska sägas upp, utan tvärtom att fler ska anställas med tanke på hur många visstidare som är inne och jobbar. Vi behövs på redaktionerna och vi står för en stor del av den digitala kompetens som behövs på HD och Sydsvenskan.

Hur mottogs beskedet?

– Det var väldigt dämpat, och många hade många frågor.

Kompetens i Skåne har under de senaste åren tappat intäkter år för år. 2011 var omsättningen 80,4 miljoner kronor. Motsvarande siffra 2013 var 52,6 miljoner kronor. Under samma period minskade medelantalet anställda från 101 till 74, enligt bolagets årsredovisningar. Kompetens i Skåne har historiskt sett haft uppdragsgivare som Egmont och TV4. Enligt årsredovisningarna har planen de senaste åren varit att hitta fler uppdragsgivare för att öka intäkterna. En plan som inte tycks ha gått i lås.

I dagsläget jobbar KIS i stort sett uteslutande med HD-Sydsvenskan som kund.

Under hösten 2014, i samband med det så kallade bemanningsupproret, skrev fyra medarbetare på KIS en debattartikel i tidningen Journalisten där de tog upp situationen på bolaget.

Bland annat beskrevs fackklubbens kamp för att tillvarata de anställdas rättigheter och göra jobbtillvaron dräglig för ”en ständig uppförsbacke”.

”Kompetens i Skånes personal utgör den absoluta merparten av Sydsvenskans journalister under 35 år, många av oss går till samma arbetsplats år efter år, och ändå lever vi med en ständig otrygghet. Mediebranschen är i kris, och ett sätt för företagen att försöka mildra de ekonomiska effekterna har varit att använda bemanningsanställningar. Men det är vi som betalar priset. Otryggheten sätter sig i våra psyken och våra kroppar. När företaget i medarbetarundersökningar frågar hur vi mår, blir svaret att vi håller på att gå sönder”, skrev de i debattartikeln.

En av artikelförfattarna var Sandra Stendahl, huvudskyddsombud och styrelsemedlem på Kompetens i Skånes SJF-klubb.

Hon tror nu att tillvaron för de 13 som blir kvar kommer att bli ännu tuffare.

– Jag är orolig för dem som blir kvar. Det är slitigt att jobba som bemanningsanställd på KIS redan i dag. Jag förstår inte hur någon ska orka om vi ska bli så pass få, säger Sandra Stendahl.

Arbetsmiljöproblem kopplade till osäkerheten i att inte på förhand veta var och vilka tider en medarbetare ska jobba riskerar att eskalera om den nya organisationen blir verklighet.

– Ett bemanningsbolag har som uppgift att ha ett stall av medarbetare som kan hyras ut när det behövs arbetskraft. Det finns en stor risk att arbetsmiljön, som redan i dag är dålig, blir ännu sämre när man har en så liten organisation, säger Sandra Stendahl.

LÄS ÄVEN:

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev