Hackare till attack mot New York Times och Wall Street Journal

På torsdagen berättade Wall Street Journal att tidningen drabbats av kinesiska hackare. Ett dygn tidigare gick New York Times ut med att tidningen utsatts för en liknande attack.

Syftet för hackarna som tog sig in på Wall Street Journal uppges ha varit att försöka hålla koll på tidningens bevakning av Kina.

Affärstidskriften beskriver attackerna som ett "ständigt problem" som man kämpar för att lösa i samarbete med myndigheter och säkerhetstjänst.

Kinas försvarmyndighet förnekar inblandning vare sig i attacken mot The New York Times eller mot andra amerikanska företag.

Men enligt experter på området började kinesiska hackare att nästla sig in hos amerikanska medieföretag redan 2008 i syfte att följa den amerikanska bevakningen av Kina.

I slutet av juni förra året attackerade kinesiska hackare Bloomberg News – ett annat amerikanskt medieföretag. Attacken skedde efter att Bloomberg publicerat en artikel om Xi Jinpings tillgångar. Jinping tros bli Kinas president i mars.

Även i fallet med attacken mot The New York Times sammanföll den med publiceringen av en utredning kring Kinas premiärminister Wen Jiabao. Enligt utredningen som publicerades på nätet den 25 oktober hade Jiabaos släktingar tillskansat sig flera miljarder dollar genom affärer.

Tidningen anlitade experter som hittade tekniska bevis som tydde på att kinesiska hackare hade använt sig av samma metoder som tidigare använts av kinestisk militär.

Nyhetsbyrån AP rapporterade på torsdagen att president Obama överväger kraftfulla åtgärder för att stoppa hackerattackerna.

Helen Preutz

Publicerad 2013-02-01 13.12Uppdaterad 2015-12-06 13.57

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: