Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Gunnar Hökmark tillbakavisar kritiken

Publicerad: 25 Augusti 2009, 07:18
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:16

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén anklagade igår Gunnar Hökmark för att uppmana regeringen att bryta mot grundlagen. "Det är allvarligt om inte Journalistförbundets ordförande vet vad tryckfriheten konstituerar", säger Gunnar Hökmark till Dagensmedia.se.


När den moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark läste artikeln om organhandel i Israel, som publicerades i Aftonbladet och som fick israeliska politiker att gå i taket, reagerade han starkt.

– Det var en upprepning av en 100-årig gammal vandringssägen som återkommer i antisemitiska sammanhang, inte minst i Palestina, säger han till Dagensmedia.se.

Men, säger han, han skulle aldrig kräva att svenska regeringen ska fördöma artikeln – och har inte heller gjort det.

– Jag har överhuvudtaget inte yttrat mig om det. Jag har dessutom varit mycket kritisk mot den israeliska regeringens krav, säger han.

Att det är just Journalistförbundets ordförande som kommer med anklagelserna är extra allvarligt, säger han:

– Tryckfrihet handlar inte om att man inte får kritisera en artikel. Om hon upplever att min kritik mot den artikeln skulle innebära en konflikt med tryckfriheten så har hon missuppfattat tryckfriheten.

Gunnar Hökmark säger att han delar regeringens hållning om att man inte ska recensera artiklar i pressen.

– Allt ansvar faller på Aftonbladet. Det kan mycket väl vara så att dess ledning inte insåg att innehållet i artikeln påminner om antisemitisk propaganda.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.