torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Gunilla Herlitz lämnar Bonnier

Publicerad: 22 februari 2016, 07:38

Bonnier News-bossen lämnar sina uppdrag. Gunlilla Herlitz kliver av – ingen efterträdare är klar. "Det kommer helt klart att bli en friare tillvaro som jag ser fram emot", säger Gunilla Herlitz själv om framtiden.

Ämnen i artikeln:

Gunilla HerlitzDagspress

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Dagens Media sökte under förra veckan Gunilla Herlitz för att ställa frågor kring uppgifter som nått Dagens Media om att hon ska lämna sina uppdrag.

Hon valde dock att inte återkomma. Även Bonniers koncernchef Tomas Franzén fick via sms frågor om Gunilla Herlitz roll. Han valde att inte svara på Dagens Medias frågor.

Nu berättar Bonniertidningen Dagens Industri att Gunilla Herlitz ska sluta till sommaren – utan att ha ett nytt jobb att gå till.

– Vad det blir vet jag ännu inte. Det kommer helt klart att bli en friare tillvaro som jag ser fram emot, säger Gunilla Herlitz till Dagens Industri.

Dagens Media var under förra veckan i kontakt med ett stort antal styrelseledamöter i Bonnier Newsfamiljens bolag (Expressen, Dagens Nyheter och Dagens Industri). Ingen av dem hade då fått någon information om att Gunilla Herlitz var på väg bort.

Tar avsked via mejl

Under måndagsmorgonen fick de anställda inom Bonnier information om avhoppet via mejl.

"Efter snart 30 år, varav drygt 13 år som chefredaktör och VD, har jag nu bestämt mig för att gå vidare. Jag har därför sagt upp mig som chef för Bonnier News och slutar till sommaren. Det betyder att jag lämnar mina uppdrag som VD för Di, DN och Expressen och jag lämnar även mina uppdrag som styrelseordförande för HD/Sydsvenskan och Bold", skriver Gunilla Herlitz i mejlet som Dagens Media har tagit del av.

Gunilla Herlitz blev 2013 en av Sveriges allra mäktigaste tidningschefer då hon fick uppdraget att bli chef för Bonniers affärsområde News Sweden, där samtliga dagstidningar inom Bonnier ingår. Under 2014 stärkte hon sitt grepp då hon själv tog äver vd-posten för både Expressen och Dagens Industri, jämte uppdraget som vd för Dagens Nyheter.

Drömlönen upprörde

2014 kunde Dagens Media avslöja att Gunilla Herlitz lyfte en lön på närmare 19 miljoner kronor under ett år. Detta kritiserades skarpt, bland annat av facket på DN, en tidning som under Gunilla Herlitz ledarskap vänt till vinst samtidigt som många journalister fått lämna sina jobb.

Tidigare i karriären har Gunilla Herlitz varit chefredaktör och vd för Dagens Industri samt publisher för Dagens Nyheter.

Ingen efterträdare klar

I dagsläget är det oklart vem som ska ersätta Gunilla Herlitz, som lämnar en rad vakanta vd-poster efter sig.

”Nu har vi alla möjligheter att i lugn och ro under våren lösa efterträdarfrågan och hitta ett ledarskap för News som säkrar fortsatt fokus på nya digitala tjänster och intäkter, samtidigt som våra tidningar utvecklar sina journalistiska produkter”, säger Bonniers koncernchef Tomas Franzén, i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att Herlitz kommer att lämna ett stort tomrum efter sig.

”Gunilla Herlitz har gjort avgörande insatser för Bonnier. I ett mycket kritiskt skede ledde hon DN från stora förluster 2008 och 2009 till en lång rad år av stabila vinster och rekordhöga läsarintäkter. Våra dagstidningsföretags resultat för 2015 med fortsatt stigande vinst på en stenhård marknad är det senaste uttrycket för Gunillas mycket framgångsrika arbete i nära samarbete med starka redaktionella ledare på respektive tidning. När Gunilla nu bestämmer sig för att gå vidare så kommer hon lämna ett tomrum efter sig, men våra dagstidningar står väl rustade inför fortsatta utmaningar”.

David Salsbäck, informationschef på Bonnier, säger till Dagens Media att Bonnier i förstaläget söker en person som kan ersätta Gunilla Herlitz på samtliga poster.

– Utgångspunkten är att hitta en efterträdare till Gunilla i hennes roll. Vi kommer att titta förutsättningslöst både internt och externt.

Så ni söker efter någon som kan ta alla hennes uppdrag?

– Ja, grundplanen är att hitta en efterträdare.

Dagens Media söker Gunilla Herlitz och Tomas Franzén.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev