lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Gunilla Herlitz: "Krisen i branschen är klart överdriven"

Publicerad: 22 oktober 2014, 13:28
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:24

Igår meddelade Expressen att 62,5 tjänster försvinner från tidningen. Men Gunilla Herlitz, vd på Expressen, DN och DI, ser ljust på framtiden.

Ämnen i artikeln:

Bonnier

DT

Dante Thomsen


Det är i en intervju med Affärsvärlden som Gunilla Herlitz, affärsområdeschef för News Sweden, berättar hur hon ser på utvecklingen.

– Krisen i branschen är klart överdriven. Jag är väldigt optimistisk på sikt. Jag menar att vi har mer tid än i många andra länder. Vi har en tradition att ta betalt av läsarna, vilket inte är fallet i till exempel USA. Jag var och hälsade på San Francisco Chronicle för några månader sedan, en tidning som grundades 1864, precis som DN. Stämningen var i botten och allt kändes otroligt deppigt. Så är det verkligen inte här, säger hon till Affärsvärlden.

I intervjun svarar Gunilla Herlitz också på hur hon ser på den hårda konkurrensen från Google och Facebook.

– Vi producerar innehåll, det gör inte Google eller Facebook eller Twitter. Jag vänder på det och säger att innehållet är vår styrka. Men vi måste ta betalt för det på ett eller annat sätt. För Dagens Industri och Dagens Nyheter kommer vi ta betalt av våra läsare och då är utmaningen att få prenumeranterna att flytta från papperstidningarna till digitala produkter.

Intervjun gjordes bara dagar innan Expressen presenterade det sparpaket som innebär att tidningen får 62,5 tjänster färre.

Till Affärsvärlden säger hon dock:

– Vad gäller sparpaket så går det inte att säga någonting om någon tidning. Men vad jag är säker på är att vi står inför ett stort kompetensskifte där vissa tjänster försvinner och andra kompetenser måste rekryteras. Det kan handla om beteendevetare, matematiker eller andra vilkas kunskaper passar in i den nya tidningsvärlden.

– I dag går den mesta kraften åt att producera den papperstidning som ska komma ut i morgon. Men det måste naturligtvis förändras i takt med att papperstidningarna dör.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev