Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Gunilla Herlitz: "Jag måste ju jobba för att försörja mig"

Publicerad: 22 Februari 2016, 13:36
Uppdaterad: 22 Februari 2016, 14:05

Efter 30 år inom Bonnier – varav 15 som chef – ser Gunilla Herlitz fram emot ett friare liv. För Dagens Media berättar hon om sina planer för framtiden. "Jag tänka mig att vara rådgivare åt yngre personer, utan ersättning", säger hon till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

Gunilla HerlitzBonnier News

Det blev närmare 30 år på Bonnier för Gunilla Herlitz, reportern som blev Bonniers mäktiga dagspressdrottning. När hon slutar till sommaren kommer Gunilla Herlitz för första gången på många år även vara chef över sin egen tid. Hon har inget nytt jobb klart.

Gunilla Herlitz, 55, är tydlig med att hon inte tänker sig en fortsatt karriär som operativ mediechef.

Hon ska lämna över Bonnier News och sen fundera på vad nästa steg i livet blir.

– Jag måste ju jobba för att försörja mig. Jag söker uppdrag och utmaningar som gör att jag kan utvecklas, säger hon till Dagens Media.

Vill vägleda unga kvinnor

Gunilla Herlitz beskrivs ofta som kylig, proffsig och uppfattas av vissa som hård. Hon har en fasad som är omvittnat svår att tränga igenom. Med en lön de senaste åren få människor kan drömma om torde Gunilla Herlitz ha alla möjligheter att själv välja vad hon ska använda sin tid till framöver.

När Dagens Medias reporter ställer frågor kring vilka drömmar på det rent privata planet som hon Gunilla Herlitz vill förverkliga kommer först inget svar – utan en motfråga.

– Försöker du vara lite personlig nu?

Ja, du kommer att ha möjligheten att vara fri att förverkliga drömmar – vad drömmer du om att göra?

– Jag hoppas på att få vara lite mer ledig, att kunna resa lite mera och att inte ha så mycket uppbunden tid. Jag har alltid hela tiden haft morgonmöten och ledningsgruppsmöten som jag inte kunnat vara borta från, vilket gör att man inte har så mycket möjligheter till spontanitet.

En konkret sak som Gunilla Herlitz vill ägna sig åt är någon typ av mentorskap, pro bono.

– Jag känner att jag har mycket erfarenheter som jag gärna delar med mig av, framförallt till yngre, framförallt till kvinnor. Det skulle kännas stimulerande för mig.

– Efter att ha jobbat i många år kan jag tänka mig att vara rådgivare åt yngre personer, utan ersättning, säger hon.

Uppstädningen på DN den tuffaste tiden

Bonnier News presenterade nyligen fina resultat för sina dagstidningar. DN går med över 100 miljoner kronor i vinst. Gunilla Herlitz lämnar ifrån sig en verksamhet som har överlevt en rad turbulenta år kantade av nerskärningar och investeringar när marknaden för det skrivna ordet har skakats om i grunden.

Bilden som koncernchefen Tomas Franzén ger är att Bonniers dagstidningar står starkare än på länge.

När Gunilla Herlitz klev in på DN:s redaktion som ny chefredaktör 2009 var situationen radikalt annorlunda. Flera tidigare chefer hade misslyckats med att göra flaggskeppet lönsamt.

I branschen fanns en bild av att DN tilläts att gå med hundratals miljoner kronor i förlust för att Bonnier inte hade modet – eller kraften – att ta tag i problemen.

I dag minns Gunilla Herlitz de massiva nedskärningarna som det enskilt tuffaste som hon gått igenom som chef.

– Tidningen hade gått dåligt i många år. Jag hade ett uppdrag från Jonas Bonnier (då vd för Bonnier) att säkra tidningens långsiktiga överlevnad, och det innebar en massa jobbiga beslut.

Tog det på dig personligen?

– Det gör det alltid när man tvingas säga upp människor. Jag blev själv uppsagd på Expressen 2002 och vet precis hur jobbigt det är.

Lyfter fram samordningen

Ett arv som Gunilla Herlitz med kraft gjorde upp med är den doktrin om decentralisering som Bonnierkoncernen traditionellt har varit uppbyggt kring. De enskilda bolagen, som DN, Expressen och DI, hade under många år fungerat som självstyrande satelliter utan samordning.

Bland Bonniers anställda pratas det ibland om de så kallade ”Herlitztrapporna” som slogs upp mellan Dagens Industri och Dagens Nyheter efter att affärstidningen rent fysiskt flyttat in i DN-huset på Gjörwellsgatan.

Gunilla Herlitz lyfter själv fram samordningen mellan de olika tidningarna när hon ska recensera sin egen insats.

– Samordningen av de tre Stockholmstidningarna har varit väldigt viktig. Vi har skapat en gemensam annonsorganisation, samordnat arbetet med läsarintäkter, digital utveckling, hr och ekonomi. Det är inte lätt att göra det, det är tvärtom ganska svårt eftersom det berör många människor, men helt avgörande.

Det enda som varit fredat – och som så ska förbli – är det journalistiska arbetet.

Beslutet att lämna Bonnier har växt fram under en tid.

– Att bestämma sig för att sluta tar en tid och jag har tänkt på när jag skulle kunna lämna. Nu står tidningarna stabilt och tryggt med en god lönsamhet och vi har även investerat mycket digitalt i framtiden. Det är en bra tidpunkt nu.

– Det kommer att vara en fortsatt jobbig och föränderlig värld även framöver, men jag ser utsikterna för framtiden som väldigt goda och jag har en stark tro på papperstidningen.

Från reporter till Bonniers dagspressdrottning

Namn: Gurli Gunilla Herlitz

Ålder: 55 år

Bor: Östermalm, Stockholm

Tjänar: 5,8 miljoner kronor (inkomstår 2014)

Karriär:

Började som reporter på Dagens Industri 1987 och blev senare nyhetschef.

2001 gick hon till Expressen, och blev även där nyhetschef. Fick enligt egen uppgift sparken.

2003 blev Gunilla Herlitz chefredaktör och vd för Dagens Industri, en tidning som länge varit Bonniers mest lönsamma.

Efterträdde 2009 Thorbjörn Larsson som chefredaktör och vd för Dagens Nyheter.

2013 klev Gunilla Herlitz av chefredaktörsrollen för att fokusera på vd-uppdraget på DN samtidigt som hon blev chef för nystartade affärsområdet Bonnier News.

2014 sparkades Expressens vd Bengt Ottosson varpå Gunilla Herlitz tog över vd-stolen på tidningen. Hon blev då även vd för Dagens Industri, då den tidigare vd:n Henrik Stangel fick jobbet att ha det övergripande ansvaret för Bonnier News annonsaffär.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

Gunilla HerlitzBonnier News

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev