Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Guillou sågar Expressen

Publicerad: 23 Maj 2011, 05:51
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:10

Författaren och journalisten Jan Guillou är skoningslös i sin kritik mot Expressen efter Ola Lindholm-skandalen. Något han kallar för en "förföljelse av groteska proportioner".


Det var i gårdagens Aftonbladet som Jan Guillou gick till hårt angrepp mot Expressen, som han anklagar för att bedriva en smutskastningskampanj mot Ola Lindholm.

– Det är svårt att se hur det skulle motivera en smutskastningskampanj dag efter dag och helsida efter helsida redan på misstankestadiet. Men Expressen är den enda tidning i Sverige där redaktionsledningen finner ett närmare sadistiskt nöje i att använda publicistiskt våld för att socialt och yrkesmässigt döda, skriver Jan Guillou i sin krönika.

Han går också mycket kritisk till Expressens beslut att namnge två unga islamister som försökt bränna ner kostnären och provokatören Lars Vilks hus.

– Att ingen annan tidning i Sverige ens namngav de två virrpannorna beror på en pressetisk tradition som säger att så unga förbrytare måste behandlas varsamt och inte som nu brännmärkas offentligt. Expressens chefredaktör förklarade tilltaget som ett led i kampen för yttrandefrihet och demokrati. En ståndpunkt som han alltså blev helt ensam om, skriver han.

Han menar också att Expressen bedriver en kampanj mot invandrare.

– Den förföljelse Expressen utsatte honom (Ola Lindholm, reds. anm) för är en västanfläkt mot tidningens kampanjer mot svartskallar. Till Sverigedemokraternas glädje. Men inte till någon annans glädje.

Även Aftonbladet publicerade namn och bild på Ola Lindholm efter kokain-skandalen och sedan dess har både SVT och Kamratposten tagit bort informationen om honom på sina sajter.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.