Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Guillou: Pressetikens gränser förflyttas

Publicerad: 4 November 2010, 07:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:33

Aftonbladets krönikör Jan Guillou ger sig in i debatten kring skandalboken om kungen. Han kritiserar svenska medier för bryta mot det traditionella otrohetstabut.


I dag släpps så skandalboken "Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken” efter flera dagars medierapportering om valda delar ur boken, som har berört kungens festande och påstådda otrohetsaffärer. Aftonbladet är en av flera tidningar som har vigt många sidor åt kungaskandalerna.

Tidningens krönikör Jan Guillou varnar nu medier för konsekvenserna av att bryta den svenska presstraditionen att inte skriva om otrohetsaffärer, till skillnad från exempelvis amerikanska medier.

”Att kungen inte har utsatts – hittills – för någon undersökande journalistik rörande eventuell otrohet beror inte på att han är kung … Det är inte journalistiskt fjäsk för överheten att lämna deras mest privata åt dem själva. Samma hänsyn visar vi alla svenskar. Eller visade, eftersom det kanske är slut på den traditionen nu”, skriver han i Aftonbladet.

Han nämner två tecken på en ny pressetik - rapporteringen om prinsessan Madeleines före detta pojkväns affär med en norska och Tiger Woods otrohetsskandal.

Guillou skriver: ”Ett stort problem med att göra journalistik av pikant sexskvaller är nämligen bevisfrågan. Folk brukar neka. Det kan lätt bli fel, journalistiken förvandlas till förtal bakom fikonlövet att ”granska makten”. Såvida vi inte gör som engelska journalister. Börjar avlyssna telefoner och installerar kameror och bandspelare i folks sovrum.”

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin är inne på samma sanningsspår när han försvarar publiceringen på sin egen blogg. Han skriver att tidningen inte kan veta om det är sant men att förlaget och de tre journalisterna Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer välkomnar en förtalsrättegång.

Att det är relevant att rapportera om boken hävdar han i alla fall och avslutar med:

”Monarkin är ett personfixerat statsskick där ämbetet ärvs. Det är relevant att ge allmänheten kännedom – inte bara om att Sveriges statschef anklagas i en ny bok, utan även för vad.”

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.