fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Guillou: "PO inget ljushuvud"

Publicerad: 13 februari 2012, 14:26
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:33

Pressens Opinionsnämnd fällde Jan Guillou för grovt brott mot pressetiken i en Aftonbladet-krönika. Guillou svarar med att attackera PO Ola Sigvardsson i en ny krönika.

Ämnen i artikeln:

Pressens opinonsnämndJan GuillouPressombudsmannenAftonbladet

KD

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se


Jan Guillou fälldes av Pressens Opinionsnämnd, PON, efter att i en Aftonbladet-krönika i våras ha skrivit att en namngiven polis "fabricerat bevismaterial och ljugit inför rätta" under rättegången mot Thomas Quick.

Jan Guillou fälldes för att i sin krönika grovt ha brutit mot god publicistisk sed, vilket enligt Pressombudsmannen Ola Sigvardsson är en ovanligt stark formulering av PON.

I sin senaste krönika, som publicerades i Aftonbladet i lördags, ondgör sig Jan Guillou över fällningen, och över PO Ola Sigvardsson, som enligt Guillou "Inte tycks vara något ljushuvud".

Opinionsnämnden har fel, konstatarer Jan Guillou i krönikan, och menar att resningsprocessen i Quick-fallet visar att påståendet om polismannen är "sakligt korrekt". Han namnger återigen polisen och skriver att denne "fört domstolen bakom ljuset".

Enligt Ola Sigvardsson har fällningen av Jan Guillos krönika inget med Thomas Quick-fallet att göra:

– Att jag valde att hänskjuta ärendet till Pressens Opinionsnämnd beror inte på att Jan Guillou uppmärksammar händelserna runt Thomas Quick. Det beror på att han skrev att den namngivne polisen hade fabricerat bevismaterial och ljugit inför rätta. Att utan reservationer och utan belägg påstå det, var att gå över gränsen för pressetiken, skriver Ola Sigvardsson i ett mejl till dagensmedia.se.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev