Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

”Guillou och GW Persson kväver mig"

Publicerad: 26 Oktober 2010, 04:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:34

Författaren Unni Drogge anklagar kvällspressprofiler för att stoppa recensioner av hennes bok.


Ämnen i artikeln:

ExpressenLeif GW PerssonJan GuillouAftonbladet

Författaren Unni Drougge har nyligen kommit ut med boken "Bluffen". I boken som till sin form är en spänningsroman använder hon sig av Leif GW Persson och Jan Guillou som romankaraktärer. Hon gör det för att visa hur skev mediemakten är, säger hon.

– De här två männen har i realiteten större makt än ministrar och mediechefer, berättar Unni Drougge.

Trots att hon angriper två av landets mest framgångsrika mediepersonligheter har Unni Drougges senaste roman tagits emot med tystnad. Inte en enda av rikstidningarna har recenserat ”Bluffen”.

– Och nu tycks det som utspelas i boken hända även i verkligheten. Det intressanta med att bli nedtystad är att tystnaden är svår att bemöta. Mediecheferna kommer ju aldrig att erkänna att de inte vågar stöta sig med sina stjärnkolumnister Guillou och GW Persson. Men gång på gång har artiklar om mig stoppats strax före tryckning och recensioner i Stockholmspressen har inte infunnit sig, vilket många reagerat över, säger Unni Drougge.

– Å andra sidan bevisar ju detta att min skildring är helt trovärdig, även om den är uppskruvad. I det avseendet har jag alltså vunnit, eftersom tystnaden talar ett så tydligt språk, fortsätter hon.

Den ende som i rikspressen skrivit om Unni Drougges bok är Jonas Thente i en krönika på DN:s kultur. Thente skriver:

”.. Drougge tar nästan livet av både Jan Guillou och Leif GW Persson – och då talar vi inte bara om karaktärsmord"... Eventuella framtida juridiska tvister åsido, så är Drougges roman tydligt ute efter att plocka personliga gäss. Men den har flera plan och är också en skicklig sammanfattning av det senaste decenniets litterära Sverige”.

Och Jonas Thente menar att ”Bluffen” gör med den mediala kretsen det som exempelvis Maja Lundgren och Lars Norén gjorde med den estetiska.

Unni Drougge menar att redan Liza Marklundaffären visade att Mediesverige är korrupt.

– Det är absurt att de missförhållanden jag blottat i min roman nu beskriver sig själva genom att locket lagts på. Det är priset man får betala för att kritisera våra mediemakthavare. Guillou och Persson har infört tystnadens diktatur i det här landet. Men jag har inte blivit stämd, och de här herrarna har inte inflytande över hela medielandskapet, så på det hela taget är detta ändå en litterär seger.

Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet, säger att han aldrig stoppat en Unni Drougge-artikel.

– Unni Drougge har skrivit en spänningsroman. Problemet med genren ur journalistisk synvinkel är att man inte vet vad som är författarens fantasi och vad som är verklighet. Som konstverk har boken säkert kvalitéer, jag kan inte uttala mig om det eftersom jag ännu inte hunnit läsa boken. Att använda spänningsromaner som diskussionsunderlag för mediamakt kan möjligen vara underhållande och ge nya perspektiv, men inte så intressant i sak, säger han.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson vill inte kommentera anklagelserna då hans tidning inte specifikt pekas ut.

Martin Schori

Tonchi Percan

linnea.kihlstrom@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.