Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Gui Minhai döms till fängelse

Publicerad: 25 februari 2020, 07:18
Uppdaterad: 25 februari 2020, 12:17

UPPDATERAD. Svenska förläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse.

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Enligt domen mot svenska förläggaren Gui Minhai ska han ha avslöjat statshemligheter till utlandet, skriver Dagens Nyheter

I domen, som ska ha fallit i Ningbo utanför Shanghai, står det även att förläggaren självmant har gett upp sitt svenska medborgarskap för att bli kinesisk medborgare igen. 

Jesper Bengtson, svenska Pens ordförande, är kritisk mot domen. 

– Det är ju väldigt mycket oklarheter kring bevisföring och hur rättsprocessen har gått till, den har ju varit helt sluten och gjorts i hemlighet. Vad vi vet är att han inte har fått den konsulära hjälp han som utländsk medborgare har rätt till och att han flera gånger tidigare har fått framträda med fabricerade erkännanden, säger han till TT. 

I ett uttalande uttrycker även Utgivarna kritik mot domen. 

”Utgivarna vill kraftigt markera mot att domen fallit utan att Gui Minhais anhöriga, svenska myndigheter eller media fått någon information eller insyn i processen.

Utgivarna, som samlar Sveriges publicistiska organisationer, har tidigare protesterat mot Kinas brist på öppenhet inom landet. Kina placerar sig som nummer 177 av 180 länder på Reportrar utan gränsers (RUG) Pressfrihetsindex för 2019. Kina försöker också påverka rapporteringen utanför landets gränser genom olika påtryckningar och hot. I Sverige har publiceringar kritiserats, medieföretag anklagats för att vara partiska och enskilda journalister pekats ut”. 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev