Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Guardian hyllar medborgarjournalistik

Publicerad: 8 Mars 2012, 14:09
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:30

The Guardian hade inte kunnat ge en komplett bild av upploppen i London i somras utan hjälp av twittrande privatpersoner, säger Paul Lewis, special projects editor på The Guardian.


Nyligen gick The Guardian ut med en varumärkeskampanj om så kallad öppen journalistik, med beskrivningen om hur läsarna hjälper till att ge hela bilden av historien om De tre små grisarna.

– Läsarna vet mer än medierna, vilket många journalister har svårt att inse. Men det innebär att vi får bättre möjlighet att ge hela bilden av en nyhet, sade Paul Lewis från scenen på Meg 2012.

Under upploppen i somras fick han oumbärlig hjälp från twittrande privatpersoner, som kunde berätta var och när upploppen ägde rum och snabbt ta död på rykten och felaktig information.

– Alla reportrar på The Guardian uppmuntras att twittra, och det är få restriktioner. Journalister behöver ha en egen röst i sociala medier, vilket många drar sig för. Man vill hålla viss distans för att värna objektiviteten. Men i sociala medier behöver man vara social, säger Paul Lewis.

The Guardians kampanj:

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/vDGrfhJH1P4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.