Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

GT:s Frida Boisen om folkomröstningen om trängselskatt: "Jag är stolt"

Publicerad: 15 september 2014, 12:38
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:29

Göteborgarna röstade nej till trängselskatt. GT:s chefredaktör Frida Boisen tror att tidningens journalistik har påverkat.


Ämnen i artikeln:

GT

GT har drivit den uppmärksammade kampanjen #votegbg för en folkomröstning om vägtullar i Göteborg. 90 181 namnunderskrifter senare blev det en folkomröstning och igår stod det klart att det blir ett nej till trängselskatt i Göteborg. GT:s chefredaktör Frida Boisen är glad, men förvånad.

– Det var ett överraskande besked, alla opinionsmätningar har visat på annat, men jag är väldigt glad att Göteborg fick möjlighet att rösta om det här, för uppenbarligen behövdes det. Nu ser vi att politikerna får något att bita i. Socialdemokraterna gör ett katastrofval här i Göteborg och det är för att de inte lyssnade, säger hon och fortsätter:

– Jag är stolt över den lilla pusselbit vi har bidragit med, att vi har hjälpt göteborgarna att säga sitt.

Kritiker menar att att det var GT:s kampanj som fällde trängselskatten. Håller du med?

– Det enda vi har gjort är att verka som en god journalistisk redaktion. Vi har ställt kritiska frågor, vi har granskat Västlänken, som trängselskatten ska bekosta och ja – vi har kommit med avslöjanden, men det är ingen kampanj. Det är bara klassisk god journalistik. Det har absolut påverkat, det håller jag med om.

Hur tar ni kampanjen #votegbg vidare?

– Nu kommer vi fortsätta med vårt journalistiska jobb. Vi ska fortsätta granska den här mångmiljardinvesteringen och följa upp frågan om folkomröstning. Om politikerna följer folkets röst kan det bli en omstart för demokratin. Skulle det inte bli så att de lyssnar tror jag att förtroendet blir mer skadat än vad det redan är.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.