Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Grovt språk tvingar krönikör lämna Borås Tidning

Publicerad: 1 Mars 2012, 14:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:31

Borås Tidning och krönikören Jonas Colting säger upp sitt samarbete. Enligt Jonas Colting själv beror det på hans ”kontroversiella beteende”.


Samarbetet sägs upp omedelbart. Jonas Colting har varit hälsokrönikör hos Borås Tidning i flera år, och det senaste året har han även bloggat för tidningen.

Enligt Jonas Colting beror det avslutade samarbetet på hans inlägg på Twitter, där han bland annat skrivit raljerande om feminister och använt ord som ”skäggbiff” och ”kuk”, vilket uppmärksammades i Radio Sjuhärad.

Men enligt Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund är det inte huvudsakligen twittrandet som är orsaken.

– Vi har reagerat på att han bloggar hos oss på ett sätt som inte överensstämmer med våra publicistiska principer, med grovt språk och personangrepp, säger Stefan Eklund.

– Jag har inte ansvar för hans twittrande, men eftersom Jonas Colting är ett starkt varumärke i sig så får det betydelse även för vårt varumärke. Men det var inte den avgörande orsaken.

Enligt Jonas Colting påpekade han dock för ledningen att han inte tänkte censurera sig själv när bloggen införlivades hos BT:

”När jag fick frågan av BT, för ett år sedan, om att implementera min blogg under BT:s parasoll, så bifogade jag sedan tidigare skrivna blogginlägg, och skrev i ett mail till chefredaktör Eklund följande:

Naturligtvis så kommer ju liknande texter att väcka ont blod hos en del läsare men då har man fogat sig i att det är mellanmjölkens väg som gäller när man skriver i ett klimat där Petter Northug anses vara kontroversiell. Skulle jag skriva på BT så skulle jag vilja skriva på exakt samma sätt och utan att självcensurera det minsta. Ni får avgöra själva. Jag var alltså mycket tydlig med över hur jag skriver och om vad jag skriver, vilket var helt ok, enligt honom”.

Stefan Eklund igen:

– Man kan skriva kuk på ledarsidan om det är i ett sammanhang där det fungerar, men här handlar det om grovt språk på ett onyanserat sätt.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.