Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Grönt ljus för TT:s köp av Retriever

Publicerad: 16 juli 2010, 10:12
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:44

Affären kommer inte påtagligt hämma konkurrensen. Det menar Konkurrensverket som därför ger grönt ljus till TT:s köp av Retriever.


Det var i augusti förra året som TT och Norsk Telegrambyrå meddelade att de köper omvärldsbevakaren Retriever från Schibsted, för 115 miljoner kronor.

Konkurrensverket tog dock snart beslutet att granska affären, trots att Retrievers omsättning inte översteg 200 miljoner, vilket är den vanliga gränsen.

I maj 2010 beslutade Konkurrensverket om att inleda en särskild undersökning av förvärvets effekter.

– När vi får in en anmälan har vi ett antal dagar på oss att fatta beslut. Antingen lägger vi sedan ned ärendet och godkänner affären eller så inleder vi fas två, vilket vi nu gjort, sade Jimmy Dominius, pressekreterare på Konkurrensverket då till Dagensmedia.se.

Den har nu har avslutats. Konkurrensverket menar att ”förvärvet inte kommer att påtagligt hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens”.

Förvärvet lämnas därför utan åtgärd och kommer inte att utredas vidare, skriver Konkurrensverket i sitt beslut.

Därför tillåts uppköpet

 

Här är Konkurrensverkets analys av affärens effekter:

• Konkurrensverkets utredning visar att TT:s möjligheter och incitament att avskärma Retrievers konkurrenter från TT-material är mycket begränsade.

• Den betalningsmodell som TT tillämpar är inte av sådan karaktär att den minskar Retrievers konkurrenters incitament att konkurrera och den sorts länkning (referenslänkning) som mediebevakningsföretagen ägnar sig åt utgör inte ett upphovsrättsligt förfogande. TT har därför små möjligheter att hindra andra mediebevakningsföretag att hänvisa sina kunder till tidningarnas webbutgåvor, som innehåller material från såväl TT som andra källor.

• Konkurrensverkets utredning ger inte heller stöd för att det skulle vara en lönsam strategi att hindra Retrievers konkurrenter att få tillgång till digitala pressklipp från de tidningar som ägs av Bonnier och Schibsted.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev