Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Grönt ljus för Stampen

Publicerad: 26 September 2016, 12:00
Uppdaterad: 28 September 2016, 06:58

Tingsrätten ger klartecken för skuldavskrivning på 75 procent.


Ämnen i artikeln:

Stampen

Stampens moderbolag, Stampen AB, har fått klartecken för skuldavskrivning i Göteborgs tingsrätt, där så kallade ackordförhandlingar inleddes måndag förmiddag.

Dagens media har tidigare berättat om att Skatteverket har fordringar på cirka en halv miljard kronor. Av dessa får myndigheten 25 procent, vilket blir omkring 125 miljoner kronor.

Tingsrättens beslut grundar sig på att rekonstruktören, advokat Christian Andersch, har fått majoriteten av bolagets fordringsägare att avstå 75 procent av pengarna som Stampen är skyldiga dem. Alternativet hade eventuellt varit konkurs för mediekoncernen.  Det skulle innebära att fordringsägarna förlorar alla sina pengar, skriver Göteborgsposten.

I slutet av maj ansökte den skuldtyngda mediekoncernen om rekonstruktion, och sedan dess har både danska och västsvenska investerare visat intresse för bolaget.

I förra veckan stod det klart att Stampen ingått en så kallad avsiktsförklaring med en grupp västsvenska investerare som är beredda att gå in i mediekoncernen. Det har ännu inte kommunicerats hur mycket pengar det rör sig om, eller vilka dessa investerare är.

Stampens problem är dock inte lösta än, säger rekonstruktören Christian Andersch till TT via Expressen.

- Det externa kapitalet är viktigt, men vi behöver också få ett långsiktigt bankavtal.

Stampens kommunikationschef Hampus Knutsson säger till Expressen att de framtida investerarna har sina krav på verksamheten.

- Naturligtvis finns det villkor och vi jobbar för att uppfylla dem. Vilken typ av villkor det rör sig om vill han emellertid inte uttala sig om. 

Det ackord som gått igenom gäller moderbolaget Stampen AB. För bolaget där tidningsverksamheten ligger – Stampen Local Media AB - kommer tingsrätten att meddela beslut den 17:e oktober.

Där ingår bland annat tidningarna Göteborgsposten, Hallandsposten. TTELA, Bohuslänningen och Hallands Nyheter.

Journalistförbundet har lämnat in en invändning mot att den större grupp före detta anställda med avgångsvederlag ska omfattas av ackordet, berättar journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif.

–Det är förbundets uppfattning att det vore orimligt om medarbetare - i flera fall med många år i yrket och på arbetsplatsen - som gått med på uppgörelser om att deras anställningar ska upphöra, ska kunna drabbas i en sån här situation. Vi menar att de ska behandlas likvärdigt med medarbetare som är under vanlig uppsägningstid.

 

 

 

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Stampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.