Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Gratistidningarna slår ifrån sig kritiken i öppet brev

Publicerad: 8 juni 2020, 09:30

Gratistidningarnas branschorganisation skriver ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind, där man bland annat föreslår att definitionen av allmänt nyhetsmedium justeras.

Foto: Getty Images

Gratistidningarnas branschorganisation reagerar på att de stora mediehusen anser att gratispressen har ”lägre ambitioner gällande det demokratiska uppdraget” – och skriver ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind.


Ämnen i artikeln:

Amanda Lind

Som Dagens Media tidigare har berättat har sju mediehus, däribland Bonnier News, Stampen och NWT, i en skrivelse till kulturminister Amanda Lind givit förslag på hur det utökade mediestödet om 500 miljoner kronor kan fördelas. Mediehusen vill att stödet går direkt till journalistiken i stället för att som i andra länder fördelas utifrån tidningarnas annonsbortfall.

”Vi ser också en risk för snedfördelning där ett stöd för minskad annonsomsättning går till gratistidningar med lägre ambitioner gällande det demokratiska uppdraget”, skriver mediehusen.

Det reagerar nu Gratistidningarnas branschorganisation emot i sin skrivelse till Amanda Lind, som menar att gratispressen genom att inte låsa in innehåll tvärtom har ett större demokratiskt uppdrag:

”Idag sköts det demokratiska uppdraget tvärtom vad dessa sju anser till långt större del av gratistidningar än av traditionella dagstidningar. Gratistidningarnas ambition är ofta väldigt hög, men utan statligt presstöd saknar vi de ekonomiska förutsättningar som finansierat många av de redaktioner som vi i dag ser hos våra kollegor på dagstidningar. Trots detta erbjuder gratistidningarna sin egenfinansierade lokala journalistik demokratiskt till alla utan att låsa in den. Det är i vår mening demokratiskt. Att skapa lokal journalistik för skattebetalarnas pengar för att därefter låsa in den och låta skattebetalarna betala en gång till kan näppeligen vara demokratiskt.”

Samtidigt skriver Gratistidningarnas branschorganisation att definitionen av allmänt nyhetsmedium måste justeras så att även gratistidningarnas affärsmodell omfattas – och därmed ger dem rätt till presstöd.

”Idag är stödmodellen anpassad för de sju stora mediehusen som kan samproducera nyheter och skjuta ut dessa på flera olika tidningar och få stöd för över 40 tidningar för SAMMA journalistik. Modellen för andel journalistik behöver därför justeras och anpassas efter dagens förutsättningar med höjd andel lokalt producerad journalistik för att medborgarna skall få valuta för sina skattepengar och för att det demokratiska uppdraget skall tas på allvar.”

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Amanda Lind

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev