Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Granskande journalist släppt mot borgen i Zimbabwe

Publicerad: 3 september 2020, 07:15

Den granskande journalisten Hopewell Chin’ono greps i sitt hem i Harare den 20 juli i år efter att ha granskat korruption med regeringskopplingar, vilket fått stora politiska konsekvenser i landet.

Foto: Pixabay

Journalisten Hopewell Chin’ono, som är verksam i Zimbabwe, har släppts mot borgen.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Även oppositionsledaren Jacob Ngarivhume har släppts mot borgen, rapporterar tidningen The Herald. De två, som står åtalade för konspiration och för att uppmana till våld, har varit fängslade sedan mitten av juli i avvaktan på rättegång. 

Den granskande journalisten Hopewell Chin’ono greps i sitt hem i Zimbabwes huvudstad Harare den 20 juli i år efter att ha granskat korruption med regeringskopplingar, vilket fått stora politiska konsekvenser i landet.

LÄS OCKSÅ: Svår situation för journalister i Zimbabwe 

Dagens Media har tidigare berättat att ett tiotal journalister gripits i Zimbabwe sedan coronapandemin tog fart i mars i år. Erik Halkjaer, ordförande på svenska Reportrar utan gränser, kommenterade gripandet av Hopewell Chin’ono i en intervju med Dagens Media i början augusti i år:

– Gripandet är en ytterst tråkig händelse, men tyvärr inte särskilt överraskande. Zimbabwe är det afrikanska land söder om Sahara som har infört de mest restriktiva och tuffa undantagslagarna under coronapandemin, sa han då.

2020 års pressfrihetsindex hamnar Zimbabwe på plats 126 av 180.

 

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.