GP vill ha 40 miljoner i presstöd

2017-02-14 13:08  

För första gången har Göteborgs-Posten ansökt om presstöd. I morgon beslutas om tidningens ansökan om 40 miljoner kronor går igenom. Under tiden kämpar tidigare anställda för att få ut avgångsvederlag från Stampen.

Göteborgs-Postens chefredaktör Cecilia Krönlein har tidigare sagt att hon tycker det är viktigt GP och övriga Stampen-tidningar får samma möjlighet som andra aktörer att ansöka om det nya mediestödet.

Tidningen har under lång tid varit kritisk till presstödet och dess utformning.

Nu har Göteborgs-Posten ansökt om 40 miljoner kronor från Presstödsnämnden, skriver Resumé. Bakgrunden är att GP numera uppfyller de formella kraven för att göra en ansökan, enligt en kommentar från Krönlein. Beslutet om huruvida förfrågan beviljas eller inte förväntas under morgondagen. 

I förra veckan meddelade Stampen att företagets finansiella ställning stärkts avsevärt, med ett rörelseresultat på 63 miljoner kronor och en vinst på 10 miljoner kronor.

Samtidigt slåss 16 av koncernens före detta anställda journalister för att få ut sina avgångsvederlag, rapporterar tidningen Journalisten.

Stampen vill att gruppen ska acceptera samma lösning som för de frilansare som inte fått betalt av företaget i samband med rekonstruktionen, vilket skulle innebära att journalisterna förlorar tre fjärdedelar av sina pengar. Ett förslag som de före detta anställda ska ha avfärdat.

Centrala förhandlingar med Journalistförbundets arbetsrättsjurist har påbörjats. Enligt förbundets arbetsrättsjournalist Katarina Dahlskog, som Journalisten talat med, är det för tidigt att säga när parterna kan förväntas ha nått en lösning.

Mikaela Åkerman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt