Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

GP:s skyddsombud slår larm – kvinnor behandlas illa

Publicerad: 1 April 2014, 11:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:42

Flera kvinnor på Göteborgs-Posten känner sig illa bemötta och förminskade av ledningen. Det framgår av en skrivelse som skickats till Arbetsmiljöverket.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Det är skyddsombuden på GP som lämnat in en begäran om åtgärder till tidningens ledning. En kopia av skrivelsen har också skickats till Arbetsmiljöverket.

Enligt anmälan upplever flera kvinnliga anställda att de blivit illa bemötta och förminskats. Något som också ska ha uppmärksammats av manliga anställda på tidningen.

Enligt anmälan ska en av cheferna också vara oförmögen att stötta tidningens reportrar i det journalistiska arbetet.

" Vi anser att bristerna hos NN är ett symptom på ett större problem som har sin grund i ett dåligt ledarskap på högre nivå. Flera chefer i nyckelpositioner på Göteborgs-Postens redaktion saknar i dag insikt om hur de kommunicerar och vilken påverkan detta har på medarbetarna", skriver skyddsombuden.

Skyddsombuden kräver nu att GP:s ledning ser till att de kvinnliga anställda bemöts på ett bra sätt och att en undersökning av den psykosociala arbetsmiljön på tidningen ska undersökas av en extern part.

Skyddsombuden anser att ärendet är brådskande och om ledningen inte återkommer med svar på åtgärderna kommer de överväga att be Arbetsmiljöverket pröva ärendet.

Cecilia Krönlein är chefredaktör på GP och hon berättar att anmälan kom som en överraskning.

– Jag kände inte till det här innan. Jag vågar inte svära på hur det är för mina redaktionschefer, säger hon till Dagens Media.

Vad säger du om anmälan?

– Jag vill börja med att slå fast att diskriminerande särbehandling av alla de slag är helt oacceptabla. På den punkten har vi nolltolerans på GP. Eftersom det är upplevelsen som räknas tar vi det här på största allvar. Därför har vi har tillsammans med skyddsombuden och företagshälsovården inlett en process där vi tittar på den psykosociala arbetsmiljön.

Cecilia Krönlein tycker dock att GP:s redaktion i stort sett har ett gott ledarskap.

– Det har vi tack vare att vi i många år arbetat väldigt målmedvetet med bland annat ledarskapsutbildningar. Min upplevelse är att vi till största delen har ett bra och öppet ledarskap även om det kan bli bättre.

Att skyddsombuden väljer att skicka en kopia till Arbetsmiljöverket innan du får veta det, säger det något om klimatet på GP?

– Det hade varit bättre om vi kunde ha pratat om det här, men det är skyddsombudens val att göra så här.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.