Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

GP:s ledarbråk till högsta nivå – Peter Hjörne kallas in

Publicerad: 15 januari 2015, 09:58
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

Chefredaktören Cecilia Krönlein tar hjälp av huvudägaren Peter Hjörne för att reda ut konflikten på ledarredaktionen.


Dagens Media kunde tidigare under torsdagen avslöja det interna missnöjet på GP:s ledarredaktion efter valet av Alice Teodorescu som ny politisk redaktör.

I ett mejl, som hela ledarredaktionen står bakom, framkommer att beskedet kom som en chock för ledarredaktionens medarbetare.

– En halvtimme innan nyheten gick ut fick vi veta vem som skulle komma, sedan stod hon där. Vi har inte blivit tillfrågade eller rådfrågade i processen, säger ledarskribenten Gert Gelotte, som jobbat på GP sedan 1975.

GP:s ledarskribenter Maria Haldesten, Malin Lernfelt och Gert Gelotte tolkar rekryteringen som att ledarsidan ska byta inriktning – från socialliberal till konservativ. Det förnekas av GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein.

– GP-ledningen har gett sin beskrivning. Vi tolkar det som ett värderingsskifte som sker ovanför våra huvuden, sade ledarskribenten Maria Haldesten till Dagens Media.

Mejlet från ledarredaktionen har gått ut till samtliga journalister på GP. Ledarredaktionen ifrågasätter nu öppet valet av ny politisk redaktör, samt hur rekryteringsprocessen har genomförts.

Dagens Media har sökt GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein, som valt att svara via en skriftlig kommentar.

– Vi som tillsatt Alice Teodorescu bedömer att hennes politiska inställning rimmar med GP:s liberala inriktning. En bedömning som också delas av Teodorescu själv.

Ytterst är det styrelse och ägare som definierar ledarsidans inriktning. De har varit involverade i rekryteringsprocessen och står bakom valet av Alice Teodorescu, skriver hon i ett mejl till Dagens Media.

När konflikten nu blivit offentlig väljer Cecilia Krönlein att hantera ledarbråket på högsta nivå.

– Jag har bjudit in huvudägaren Peter Hjörne till ett möte nästa vecka för att med de tre ledarskribenterna prata igenom de frågor som finns rörande ledarsidans färg och inriktning, uppger Cecilia Krönlein.

Peter Hjörne är styrelseordförande i GP:s ägare Stampen, och är tidigare politisk chefredaktör på Göteborgs-Posten.

Dagens Media har sökt Alice Teodorescu, som avböjer att kommentera ledarredaktionens reaktion.

LÄS HELA ARTIKELN OM KONFLIKTEN PÅ GP:S LEDARREDAKTION:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev