Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

GP-journalister fälls för brott mot tystnadsplikten

Publicerad: 27 mars 2015, 09:01
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:07

Hovrätten friade de tre journalister på Göteborgs-Posten som anklagades för brott mot tystnadsplikten. Nu fälls journalisterna i Högsta Domstolen.


Ämnen i artikeln:

GP

En våldtagen kvinna berättade om våldtäkten i GP, under förutsättningar att allt skulle ske anonymt. Genom en bild i tidningen kunde hon dock identifieras och en reporter, en fotograf samt tidningens nattchef anmäldes för brott mot tystnadsplikten.

Personerna friades i hovrätten, men fallet togs vidare till Högsta Domstolen som ändrar domen och fäller journalisterna för brottet.

– Målet visar hur stort ansvar som vilar på den enskilde journalisten. Den fällande domen är en signal till alla redaktioner om vikten av tydlig kommunikation mellan medarbetare och arbetsledare i det dagliga arbetet för att undvika framtida åtal, säger Jonas Norling, ordförande för Journalistförbundet, i ett pressmeddelande.

HD anser att de tre journalisterna måste ha insett risken för att fotografiet i kombination med artikeln skulle kunna avslöja personens identitet. Därför anser HD att journalisterna har agerat oaktsamt. Dels genom att lämna artikel och fotografier till redaktionen för publicering och dels genom det beslut som togs om publiceringen.

Att GP visade utkastet till artikeln samt fotografierna för kvinnan befriar inte GP från ansvar, anser Högsta Domstolen.

LÄS OCKSÅ:

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GP

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.