Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

GP intervjuade fel Alice Munro

Publicerad: 11 Oktober 2013, 12:46
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:31

Hon svarade på fråga efter fråga – men GP:s "Nobelpristagare" var en helt vanlig pensionär. Så här gick det till.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Han trodde att han fått Sveriges första intervju med den folkskygge Nobelprisvinnaren Alice Munro – istället intervjuade han hennes namne, en pensionerad kvinna i Kanada.

I dag publicerar GP hela intervjun med "Alice Munro" – och bjuder på ett rejält garv.

– Man kan ju i alla fall säga att det är det närmsta jag har kommit en Nobelpristagare i litteratur, säger en skrattande Anders Martinsson till Dagens Media.

Hur gick det här till egentligen?

– Det började med att vi försökte få tag på Alice Munro på en massa olika sätt, men det gick inte så bra. Det gör ju sällan det. Men så fick någon på redaktionen tag i ett nummer via nummerupplysningen och då fick jag uppdraget att ringa upp henne.

Den som lyfte på luren var en äldre dam som artigt svarade på frågor som "gratulerar till Nobelpriset, hur känns det?" och "kommer du till Stockholm för att hämta priset?".

– Jag blev jätteglad även om jag tänkte att hon verkade lite förvirrad. Samtidigt lät det som att hon diskade i bakgrunden och jag tänkte att det var ett litet ovanligt sätt att fira att man vunnit Nobelpriset, men författare kan ju vara lite udda ibland.

För varje fråga blev dock "Alice Munros" svar märkligare och märkligare.

– Svaren blev inte alls som förväntat och jag kände att här är något som inte stämmer. Men jag kämpade på ändå.

Ett tag var Anders Martinsson säker på att den hyllade författaren bara drev med honom.

– Jag tänkte att snart säger hon väl att hon inte ger några intervjuer, men det blev inte ens det.

När trillade poletten ner?

– Det var när hon sa att hon inte har råd att åka till Sverige. Får man ett Nobelpris så tror jag inte att man bryr sig om vad det kostar att hämta det. Där gick alla larm.

Hur reagerade du?

– Det blev mest ett skratt samtidigt som hennes kommentarer studsade i huvudet på mig. "Vem är du?", "hur fick du mitt nummer?" och "vad vill du sälja?". I slutändan är det ganska roligt och det blev ju en egen upplevelse, säger han och skrattar.

Har du varit med om något liknande förut?

– Nej det kan jag inte påstå. Felringningar händer då och då på alla redaktioner men att det går så här långt hör inte till vanligheterna. Men det var ganska befriande att vi fick en upplösning på det hela, det kunde lika gärna ha slutat med att hon la på luren.

Historien med "Alice Munro" har blivit en riktig snackis på GP.

– Hela redaktionen har haft väldigt roligt åt det här. Men det kan räcka med en sådan här intervju en gång i livet, säger Anders Martinsson och skrattar.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.