Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

GP ber om ursäkt

Publicerad: 14 september 2012, 13:58
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

En kortledare i Göteborgs-Posten i dag ledde till starka reaktioner i sociala medier. Tidningen har nu gått ut i ett förtydligande på sin sajt.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


Kortledaren har rubriken "Muslimer i väst måste tala" och handlar om yttrandefrihet och islam. Bland annat lyder texten "Eldsflammorna i Mellanöstern avslöjar det stora gapet mellan den muslimska världen och Väst i synen på yttrande- och religionsfrihet".

Ledaren har, på grund av formuleringarna, väckt starka reaktioner på Twitter.

"Men vad är det ni säger?! Skäms på er Göteborgsposten!" och "Ärligt! Vem o hur kan man släppa fram en så hjärnslö text? Kollektiv skuldbeläggning wtf?" är bara några av kommentarerna som riktats mot tidningen.

Nu har tidningen gått ut i ett förtydligande med titeln " Viktigt med nyanserad debatt".

I texten säger GP att de inte har haft som avsikt att kollektivisera någon grupp eller avkräva enskilda individer ansvar.

– Jag tycker att det var olyckligt att vi uttrycker oss på det sättet att vi missuppfattas, säger Cecilia Krönlein, chefredaktör och ansvarig utgivare på GP, till dagensmedia.se.

Tidningens politiske redaktör Fredrik Tenfält säger till dagensmedia.se att han tar till sig den kritik som uppstått.

– Rubriken uppfattades som provocerande, men också formuleringarna. Det uppfattades som att vi skurkbelade muslimer för det som inträffat i exempelvis Libyen, säger han och fortsätter:

– Det får man ju ta till sig. Om man uttrycker sig klumpigt och oklart är det viktigt att förtydliga sig. Jag hoppas att missförståndet kring vårt syfte är tillrättalagt.

Har detta gjort att ni kommer att granska era ledare mer kritiskt i framtiden?

– Vi sa det efteråt att det hade varit bra om vi hade läst formuleringarna mer noga. Det är en lärdom vi har med oss i fortsättningen. Samtidigt är det bra med sociala medier. Tidigare kom det något argt telefonsamtal någon dag senare men nu sfår man snabba reaktioner. Denna gång så skrev vi nog lite klumpigt och så ska det inte vara.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev