Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Gota Medias nota för Östran: 52,5 miljoner kronor

Publicerad: 22 januari 2013, 04:28
Uppdaterad: 15 december 2015, 15:18

Tidningen Östran fortsätter att blöda pengar. Det visar siffror ur ett internt mejl som dagensmedia.se har tagit del av.


Ämnen i artikeln:

Gota MediaBarometernÖstran

Mediekoncernen Gota Media köpte i slutet av 2010 tidningen Östra Småland med editionen Nyheterna. Sedan dess har en rad åtgärder vidtagits för att tidningen ska bli lönsam.

Enligt ett internt mejl som dagensmedia.se har tagit del av, skickat till personalen i fredags, är prognosen för 2013 dock fortsatt förlust. Budgeten visar att tidningen kommer att gå back med 8,5 miljoner kronor.

Tillsammans med förlusterna från 2011 (29 miljoner kronor) och 2012 (15 miljoner kronor) betyder det att Östran kommer att ha kostat Gota Media 52,5 miljoner kronor under en treårsperiod.

Håkan Johansson, vd för Östran, bekräftar uppgifterna.

– Det stämmer. Vi har ett uppdrag från styrelsen att se över vår organisation. Det är en allvarlig situation, säger han till dagensmedia.se.

Målet är att tidningen ska kunna vara lönsam inom ”ett och ett halvt år”.

I den stora omstrukturering som Östran genomgått har personalstyrkan minskats från 70 till 38 anställda. Då ingår allt från tjänster på tryckeriet, till administration, marknad och redaktionella tjänster.

Tidningens tryckeri lades ned 2011 då även annonsproduktion, försäljning, kundcenter och abonnemangsförsäljning togs över av Gota Media. Under 2012 bantades företaget med 10 tjänster.

Håkan Johansson kan i dag inte säga om ytterligare personalneddragningar kan bli aktuella.

– Vi har ett uppdrag från styrelsen att ta fram scenarier för ytterligare resultatförbättringar. Men jag kan inte säga ännu vad det kommer att innebära.

Samarbeten med koncernens andra tidningar kan vara en väg att gå.

– Budgeten för 2013 fastställdes med tillägget att vi ska se över samarbetsformer i Kalmar län inom koncernens tidningar. Vi tittar på Sydöstran i Blekinge och på kollegorna i Kalmar.

Där äger Gota Media tidningen Barometern, med editionen Oskarshamns-Tidningen.

Vid tiden för Gota Medias övertagande hade Östran och Nyheterna, som då redovisades separat, en sammanlagd upplaga på 13 500 exemplar.

Siffran för 2012 blir, enligt det interna mejlet, runt 10 500 exemplar.

– Upplageutvecklingen ser ut som för dagspressen i stort, den går ned, säger Håkan Johansson.

Kommer Östran och Nyheterna att finnas kvar som egna titlar?

– Absolut. Både Östran och Nyheterna kommer att finnas kvar.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Gota MediaBarometernÖstran

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.