Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Gota Media köper Östran

Publicerad: 3 December 2010, 13:25
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:29

Gota Media och Östra Småland har kommit överens om en affär. Därmed hamnar de båda tidningarna Östra Småland och Sydöstran inom samma tidningsfamilj. Nu väntar personalminskningar.


Ämnen i artikeln:

Gota MediaÖstran

Dagensmedia.se har tidigare berättat att Östra Småland Intressenter velat sälja sin tidning Östra Småland, en av blott tre tidningar som fortfarande ägs av lokala fackförbund.

Både - borgerliga - Herenco och Östra Småland har visat intresse för tidningen. Nu verkar det som att Gota Media drar det längsta strået.

Ledningarna för Gota Media och Östra Småland Intressenter har enligt en pressrelease kommit överens om en avsiktsförklaring, som innebär att Gota Media blir nya majoritetsägare i Östran. Arbetarrörelsen i Kalmar län behåller en minoritetspost.

Östra Småland och nya systertidningen Sydöstran ska bilda en egen koncern, och ingå i ett helägt dotterbolag till Gota Media. Det betyder också att personal kommer att sägas upp.

– Det är ofrånkomligt att det blir rationaliseringar och personalminskningar, säger Östrans styrelseordförande Håkan Juholt till den egna tidningen.

Förhoppningen är att en affär ska vara i hamn före årsskiftet.

– Vi som ägare är övertygade om att denna affär säkrar överlevnaden av tidningen på sikt, skriver  Håkan Juholt i ett personalmeddelande, enligt Östran.

Tidningen blöder pengar. Förra året uppgick intäkterna till 56 miljoner kronor (exklusive driftstöd på 21 miljoner), en försämring på 10 procent jämfört med året före. Rörelseresultatet slutade på - 5,9 miljoner (-3,7).

Gota Media äger även tidningar som Borås Tidning, Smålandsposten och Barometern.

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

Gota MediaÖstran

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.