lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Göran Greiders lösning på krisen – S-pressen måste gå tillbaka 100 år i tiden

Publicerad: 18 december 2014, 11:45

Inför 2015 har Göran Greider räddningsplanen klar för Dala-Demokraten. För Dagens Media berättar han om dagens bajsetta, Mittmedia-koncernen och nyvalet.

Ämnen i artikeln:

Göran GreiderDala-DemokratenStefan LöfvenDagspress

AA

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se


Mitt i nyvalsdebaklet, rapporter om grova terroristdåd och omdebatterade SD-utspel fortsätter nyhetsbevakningen i det lilla.

Dala-Demokraten gör i dag sitt bidrag till lokaljournalistiken genom att toppa ettan med artikeln "Mamma bytte bajsig blöja upp på julbordet".

Ettan har blivit omdiskuterad i sociala medier och nu kommenterar även Dala-Demokratens ständige chefredaktör ettan.

Han poängterar att han inte är ansvarig utgivare för nyheterna men säger sig ha en förståelse för att den här typen av artiklar har sin plats i en lokaltidning.

– Jag inte vill blanda mig i den allmänna nyhetsvärderingen, det är min grundprincip. Om du tar Dagens Nyheter som exempel är den ansvarige utgivaren också nyhetsskribent vilket jag tycker är väldigt konstigt, säger Göran Greider till Dagens Media.

Samtidigt har han helt andra visioner för den del av A-pressen som finns kvar.

– Men generellt så anser jag att om de röda tidningarna måste rikta in sig mer mot att diskutera samhällsprobelmen, snarare än att som i dag vara en svag skildrare av lokalsamhället, säger Göran Greider till Dagens Media och fortsätter:

– Jag gillar inte kampanjtidningar, men om de röda tidningarna som finns kvar ska ha en framtid tror jag ändå de måste våga bli mer politiska. Lite en återgång till så som det var för 100 år sedan. Det borde både Dala-Demokraten och Arbetarbladet fundera på.

Hösten 2012 genomgick Dala-Demokraten ett stålbad. Samtliga lokalkontor i Dalarna stängdes och 18 journalister sades upp. Ett samarbete inleddes med huvudkonkurrenten Dalarnas Tidning.

I april 2013 köptes man upp av mediekoncernen Mittmedia. Förändringar som enligt Göran Greider var beklagliga, men nödvändiga.

– Det fanns ingen annan lösning, men det är helt klart en kris som lokaljournalistiken nu genomgår. Pereferin i Dalarna har helt klar förlorat på detta. Stora områden i Dalarna är i dag helt obevakade.

– När det gäller den politiska journalistiken som jag sysslar med är det tydligt att Mittmedia i grunden är en blå koncern. Det är en väldigt övervikt vad gäller resurserna för de blå skribenterna och när det ställs nya krav på digitalisering slår det hårt mot de mindre tidningarna.

Är de röda tidningarna är sämre på digitalt?

– Nej det skulle jag inte säga. Jag har inget emot digitalt, alla förstår att man måste satsa på det, men på Dala-Demokraten har vi 1,25 tjänst på den politiska sidan. De blåa skribenterna har ofta dubbelt så mycket. Den digitala omställningen ställer högre krav på oss. Sen tror jag att våra läsare är mindre digitaliserade, eftersom att inkomstnivåerna är lägre. Det är en socioekonomisk fråga.

Snart väntar välbehövlig julledighet för Göran Gredier. Men det blir ändå arbete i form av hemliga bokprojekt. Och politiken vilar inte den heller. Den senaste tidens politiska stormar har så klart satt stora avtryck hos opinionsbildaren Greider.

– Den allmänna känslan är att folk går omkring och knäar under känslan av alla duster i världen, av låsningarna i politiken. Det råder en pessimism som är farlig. Även på nyhetssidor slår man nu fast att det här nyvalet i princip är meningslöst. Det är livsfarligt och det göder politikerförakt och högerextremism om det slår igenom. Man måste hitta vägar att aktiverar engagemanget igen, säger Göran Greider.

I vanlig ordning passar han även på att ge en känga högerut. KD:s färska utspel om en förändrad migrationspolitik ser han som ett första led i ett borgerligt närmande gentemot SD. Något som han menar kommer att bli allt vanligare eftersom Alliansen ser en möjlig majoritet framför sig om man lyckas locka tillbaka väljare som flytt till Svergiedemokraterna.

Stefan Löfvén agerande de senaste veckorna bedömmer han dock som "hyggligt".

– Nyhetsjournalister försöker få det till att Löfvén nu vill skippa MP helt. För att se det i hans uttalanden måste man verkligen zooma in med mikroskop. Jag tycker inte att han har sagt det. Man måste också komma ihåg att statsministern har haft det svåraste utgångsläget som någon regeringschef har haft sedan 50-talet. Journalisterna har inte riktigt greppat det. Mot bakgrund av det har han skött sig hyggligt tycker jag. Inte strålande, men hyggligt.

Vad gäller julklappar har han inga större anspråk. Som medelålders, välbeställd man finns inte mycket att önska, anser han.

– Det blir allt svårare det där med julklappar. Men fröer och någon bra trädgårdsbok vore uppskattat.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev