Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Glädjande att man nu tar mediepolitiken på allvar"

Publicerad: 10 december 2014, 11:58
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:19

Utgivarna välkomnar beskedet om en mediepolitisk utredning och proposition om presstödet.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeUtgivarna

Efter en stormig höst – som präglats av kritik mot bristen på besked om mediepolitiken – tog kulturminister Alice Bah Kuhnke bladet från munnen på Publicistklubbens debatt i måndags.

Under paneldiskussionen levererade Alice Bah Kuhnke två nyheter. Hennes ambition är att presentera en proposition om presstödet samt en stor medieutredning redan innan extravalet i slutet av mars.

– Det finns inte en mediepolitik som skapar förutsättningar för medierna att upprätthålla sin demokratiska roll i dag. Därför har jag initierat arbetet med en bredare medieutredning, sade Alice Bah Kuhnke till Dagens Media.

Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Utgivarna (som företräder kommersiell tv, public service, Sveriges Tidskrifter och Tidningsutgivarna), välkomnar beskeden.

– Jag är positiv till förslaget som bland annat kommer gynna andratidningarna, alltså den näst största tidningen på en ort. Det här underlättar för dagstidningar att till exempel kunna erbjuda rabatterade abonnemang och driva kampanjer, vilket i dag kan vara svårt i vissa fall genom kravet på 70 procents abonnerad upplaga, säger Jeanette Gustafsdotter.

Gällande presstödet uppger Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter att beskedet var att det till exempel ska krävas en mindre andel prenumeranter för att få stöd (51 procent av totalupplagan istället för dagens 70 procent).

Alice Bah Kuhnke gav även besked om att en bred mediepolitisk utredning sjösätts innan extravalet.

– Det är glädjande att man nu tar mediepolitiken på allvar. Det är oerhört positivt och inte en dag för tidigt, säger Jeanette Gustafsdotter.

Hon hoppas att utredningen grundligt ska genomlysa branschens förändrade villkor samt mediernas och journalistikens roll i demokratin.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeUtgivarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev