Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Gerdin och Sjöberg frias

Publicerad: 21 december 2012, 07:08
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:00

Högsta domstolen ogillar åtalet mot de tidigare chefredaktörerna Anders Gerdin och Otto Sjöberg.


När dagensmedia.se når Aftonbladets tidigare chefredaktör Anders Gerdin har han ännu inte fått besked om att han och Otto Sjöberg blivit friade.

– Frias vi? Det är ju lysande, säger han.

Striden om spelannonserna har pågått sedan 2003 då Expressen och Aftonbladet valde att publicera reklam för utländska spelbolag.

Detta fick Lotteriinspektionen att dra tidningarnas dåvarande chefredaktörer Otto Sjöberg och Anders Gerdin till domstol för att har brutit mot de så kallade främjandeförbudet i Lotterilagen. Tingsrätten gick på Lotteriinspektionens linje, medan hovrätten istället friade de forna chefredaktörerna.

Nu väljer också Högsta domstolen att gå på hovrättens linje och avvisar åtalet mot Gerdin och Sjöberg.

– Det här har varit en nio år lång kamp och nu visar högsta instans att vi inte brutit mot lagen. Vi har hela tiden jagats och hamnat i rätten för att staten och åklagare ansett att vi brutit mot lagen. Det här är en oerhört viktig dom, säger Anders Gerdin.

Detta kan nu öppna upp för utländska spelbolag att annonsera i svenska medier.

– Det här sätter hela problematiken i fokus, nämligen de orimliga reglerna som vi har i Sverige. Det rör om i grytan och jag hoppas att politikerna tar sitt förnuft till fånga. En majoritet av politikerna vill ändra lagstiftningen. I Danmark har man ett licenssystem och jag hoppas nu att den här domen skyndar på processen så att vi i Sverige får ett liknande system, säger Anders Gerdin.

Läs också TU:s kommentar:

Sofia Hvenström

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.