Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Gerdin fälls för förtal

Publicerad: 14 Februari 2011, 13:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:21

Den kunglige hovleverantören pekades ut som en våldsam brottsling. Nu vinner han delvis över Aftonbladet – vars före detta chefredaktör fälls för förtal.


Det var under 2006 som Aftonbladet granskade företag med titeln Kunglig hovleverantör. Ägaren till en vapenbutik beskrevs då som grovt kriminellt belastad och våldsam – varpå han stämde tidningen för grovt förtal.

Han ansåg att publiceringen, som hände ut honom med namn och bild, orsakat honom psykiskt lidande, kränkt honom och orsakat en förmögenhetsskada.

För detta krävde mannen över sex miljoner kronor.

Tingsrättens dom, som kom i dag, ger honom endast ett skadestånd på 25 000 kronor.

Anders Gerdin döms även till dagsböter på totalt 50 000 kronor.

Tingsrätten tyckte inte att allmänintresset var tillräckligt stort för att motivera publicering med namn och bild – då vissa brott som artikeln tog upp var minst 15 år gamla.

”Det allmänna intresset av att publicera uppgifter om så gamla brott får, även med beaktande av de av Anders Gerdin framförda argumenten, bedömas som litet”, skriver tingrätten i sin dom.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.