Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Gellert Tamas till attack mot Peter Wolodarski och Hanne Kjöller

Publicerad: 25 September 2013, 08:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:33

Grova faktafel, halvsanningar och rena förfalskingar. Journalisten Gellert Tamas går till rasande attack mot både Hanne Kjöller och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Det har knappast varit en drömlansering för Hanne Kjöllers mediekritiska bok "En halv sanning är också en lögn".

Först uppdagades ett stort faktafel i ett av casen i boken, som alltså handlar om faktafel.

Något som ledde till en rejäl pudel från Hanne Kjöller.

– Jag krälar i stoftet, sa hon till Dagens Media.

Sedan dess har också Uppdrag Gransknings programledare Janne Josefsson rasat mot Hanne Kjöller och anklagat henne för att förvanska citat.

Nu går även journalisten Gellert Tamas till attack mot Hanne Kjöller i en artikel på Aftonbladet Kultur. Och det är en brutal sågning som Gellert Tamas levererar.

Bland annat slår han hål på en av Hannes Kjöllers ledare om kravallerna i Husby.

" Antingen klarar Kjöller inte ens av den mest grundläggande sökningen i ett tidningsarkiv, eller så försöker hon medvetet vilseleda läsarna av Sveriges största morgontidning. Frågan är vilket av alternativen som är värst. Tyvärr är texten om Husby inget undantag, utan snarare symtomatiskt för Kjöllers journalistik; de grova faktafelen, missuppfattningarna och halvsanningarna är legio i hennes texter. Kjöller drar sig inte ens för regelrätta förfalskningar, något som jag tyvärr själv fått uppleva", skriver Gellert Tamas i Aftonbladet.

Gellert Tamas går också till attack mot DN:s chefredaktör Peter Wolodarski:

" Han underlät inte bara att att bygga in sedvanliga redaktionella kontrollmekanismer, han frångick dessutom grundläggande publicistiska regler i sitt försvar av Kjöllers återkommande misstag".

Nu kräver Gellert Tamas handling från Peter Wolodarski:

" Frågan är hur DN:s ledning kommer att agera. Kommer man att se till att bygga in kontrollmekanismer för att undvika nya faktafel? Kommer ledarsidan att publicera en rättelse för att Kjöller lyckats med konststycket att blanda ihop en norsk rättspsykiatriker, en skådespelare och en travhäst med en svensk förort, eller kommer man, för att citera Wolodarski, anse att även detta blir ”obegripligt för läsarna”?

Till syvende och sist handlar det om hur länge till DN kan låta sig dras ner i det kjöllerska moraset. För om något lär vara ”obegripligt för läsarna” är det Kjöllers nästanrätt-journalistik där förväxlingar, på gränsen till journalistisk lyteskomik, blandas med grova faktafel och förfalskningar".

Dagens Media söker Peter Wolodarski.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.