Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

GD:s chefredaktör om bombhotet: "Jag blir arg"

Publicerad: 10 September 2015, 10:53
Uppdaterad: 30 Mars 2016, 14:52

Efter att ha granskat Gävle moské utsattes Gefle Dagblad för ett bombhot. Nu kommenterar chefredaktören händelsen.


Ämnen i artikeln:

Gefle Dagblad

Det var strax innan lunch i dag som Gävlepolisen fick motta ett hot riktat mot Gefle Dagblad med anledning av tidningens pågående moskégranskning.

– Personen som hotade gjorde det genom att säga att vi genast skulle ta bort vår granskning av Gävle moské, specifikt den som vi publicerade idag om imamen i moskén. Om vi inte gjorde det skulle en bomb utlösas, säger Anna Gullberg, chefredaktör och ansvarig utgivare på GD, till Dagens Media.

Hur reagerar du på hotet?

– Med ilska förstås. Det är ju ytterst allvarligt att försöka hindra en publicering genom att hota på det här sättet.

Någon bomb har inte hittats men polisen är på plats och bevakar redaktionens lokaler. Under dagen har Gefle Dagblad hållit stormöte om situationen. I övrigt pågår arbetet på redaktionen som vanligt, enligt Anna Gullberg.

– Vi fortsätter att publicera. De som vill gå hem får gå hem, men det är inte många som har velat det. Jag blir arg å personalens vägnar. Det är naturligtvis inte en arbetsmiljösituation man ska behöva uppleva. Det är två delar i det här, det är ett skitstort demokratiskt problem att någon hotar redaktionen och ett problem för personalen.

Gefle Dagblad har gjort granskningen tillsammans med frilansjournalisten Magnus Sandelin. Anna Gullberg har ännu inte varit i kontakt med honom.

– Jag håller på och söker honom. Det här är ju en ganska pressad situation och vi har haft stormöte, men naturligtvis har vi kontakt.

Granskningen av Gävlemoskén är tänkt att avslutas under morgondagen. I dag hålls en chatt med läsarna som planerat.

Tidningsutgivarna, TU, fördömer bombhotet som riktats mot GD.

– I ett öppet samhälle är det viktigt att allt och alla kan granskas – objektivt och utan förutfattade meningar. Och att även kritiska och obekväma frågor får ställas. Det är vad GD gjort – och det ska inte bemötas med hot som ytterst syftar till att skrämma till tystnad. Det är att hota såväl yttrandefriheten som demokratin, säger TU:s vd Jeanatte Gustafsdotter i ett uttalande.

Även Journalistförbundet fördömer hotet.

"Att hotet riktar in sig på yttrandefriheten är allvarligt. Vi måste motverka de ständigt pågående försöken att tysta oss journalister. En journalist ska aldrig behöva acceptera trakasserier och hot. Vi vill uttala vårt fulla stöd till Gefle Dagblads medarbetare i denna allvarliga situation," skriver styrelsen i ett uttalande.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Gefle Dagblad

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.