Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Gazeta Wyborcza får internationellt pressfrihetspris

Publicerad: 28 september 2022, 15:30

Joanna Krawzcyk, chefsutvecklare och ansvarig för den polska tidningen Gazeta Wyborczas Ukrainafond.

Foto: Thomas Mattsson (som koordinerat vårens stödleverenser från svenska mediehus)

Polska Gazeta Wyborcza, och tidningens stiftelse för fri och oberoende journalistik, får ta emot Golden Pen of Freedom Award.

Ämnen i artikeln:

TidningsutgivarnaBonnier NewsToppnyheter förmiddag

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I motiveringen till att Gazeta Wyborcza tilldelas den internationella utmärkelsen lyfts bland annat den Ukrainafond som svenska Tidningsutgivarna, Bonnier News och och andra nordiska utgivarorganisationer är medgrundare till.

”Ukrainian Media Fund” har bland annat sett till att nödtransporten från svenska mediehus nått fram till oberoende journalister och publicister i Ukraina. 

– Vi är väldigt glada över att Wan-Ifra uppmärksammar fondens arbete med denna fina utmärkelse. Det bidrar till att rikta uppmärksamhet mot vikten av att stötta, återuppbygga och utveckla fri och oberoende journalistik i ett land som plågas hårt av det orättfärdiga ryska anfallskriget, säger Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Bonnier News förbereder nödtransport till Ukrainska journalister

Golden Pen of Freedom Award delades ut av den spanska kungen Felipe VI under World News Media Congress i Zaragoza i Spanien under onsdagen. Utmärkelsen delas ut årligen och har så gjort sedan 1961.

Den polska morgontidningen Gazeta Wyborcza grundades 1989 och har i dag sitt säte i Warszawa, Polen. Vid starten stod tidningen nära folkrörelsen Solidaritet, som drev revolutionen mot kommunistdiktaturen. I dag är ”Gazeta Wyborcza” en erkänd och respekterad oberoende nyhetsförmedlare i Polen. År 2019 grundades ”Gazeta Wyborcza Foundation” vars två syften är att säkra tidningens framtid samt att stötta landets kvalitetsjournalistik.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev