tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Fyra nordiska chefredaktörer markerar mot Kinas pressfrihetsangrepp

Publicerad: 1 juli 2021, 08:37

Peter Wolodarski är en av fyra nordiska chefredaktörer som i dag ryter till mot den kinesiska regimens angrepp på pressfriheten. Foto: Skärmdump från Dagens Nyheter

Chefredaktörerna för Dagens Nyheter, Politiken, Aftenposten och Helsingin Sanomat markerar mot Kinas angrepp på pressfriheten i Hongkong på DN Debatt i dag.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterDagspress

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


”Gränsen passerades för länge sedan. Nu får det vara nog. Världen kan inte längre passivt se på när Kina stryper pressfriheten i Hongkong.”

Så inleds opinionsartikeln som publiceras på DN Debatt i dag under signatur av Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, Christian Jensen, chefredaktör på Politiken, Trine Eilertsen, chefredaktör på Aftenposten samt Kaius Niemi, chefredaktör på Helsingin Sanomat.

De fyra nordiska chefredaktörerna reagerar mot kinesiska myndigheters inskränkande av pressfriheten i Hongkong, som har lett till att flera medier lagt ned sin verksamhet. Senast tidningen Apple Daily, som har varit verksam i 26 år.

”Vi är en krets chefredaktörer för Nordens ledande tidningar som med detta protestbrev vill uttrycka vårt stöd för kollegorna på Apple Daily och ge moralisk uppbackning åt dem och de andra medierna i Hongkong som berövats sina möjligheter att utan hinder och censur bedriva kritisk journalistik på offentlighetens vägnar”, skriver chefredaktörerna.

Vidare skriver chefredaktörerna att de vill använda den pressfrihet som kolleger i Hongkong inte har till att i större utsträckning granska det som nu sker i Honkong.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev